«Воїн — з пером у руках, лірик — з букетом конвалій». Леся Українка

віртуальна виставка

до дня народження видатної української письменниці

25 лютого народилася перлина української поезії — Леся Українка. Її творчий спадок, життєві принципи і сила духу завжди будуть у пам’яті кожного українця.

У 2021 році до 150-річчя з дня народження видатної української письменниці Міністерство та Держагентство з питань мистецтв та мистецької освіти запустив проект “150 імен Лесі, який розповідатиме про багатогранність життя Лесі Українки. Її оточення, сім’ю, послідовників, подорожі і творчість.

Більше інформації про життя та стиль Лесі на офіційному сайті мистецького проєкту «Леся Українка: 150 імен» в Українському домі : 150imenlesi.org.

Найграндіозніший проект Українського інституту книгиПовне нецензурне академічне зібрання творів Лесі Українки в 14 томах , видане з нагоди її 150-річного ювілею.

14-томник доступний в електронному форматі для перегляду та безкоштовного завантаження на сайті УІК.

Українка, Леся. Повне академічне зібрання творів : у 14 т. : [присвяч. 150-річчю з дня народж. Лесі Українки] / Леся Українка ; [редкол.: В. Агеєва [та ін.]] ; Волинський нац. ун.-т ім. Лесі Українки. — Луцьк : Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021. —Т. 1–14. — Всього екземплярів у відділах: кх

Анотація : До повного академічного зібрання творів Лесі Українки в 14 томах увійшли всі знайдені на сьогодні тексти письменниці. Відновлено фрагменти й матеріали, вилучені цензурою в попередніх виданнях. Додано розлоги текстологічні, історико-літературні та реальні коментарі. …Підготовлене за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України та Українського інституту книги.

«…Вона була жінкою нової епохи, бунтаркою та трендсеттером свого покоління. Вона не мирилася з відведеними її ролями, боролася за авторську гідність і не хотіла бути «хорошою дівчинкою» — хотіла кохання, більшого за життя».

Її біографію завжди писали чоловіки, обґрунтовуючи власні уявлення про цінність, таланти та прагнення жінок. Але зрозуміло, ким Леся була насправді, яка була масштабною геніальністю, ми можемо лише звернувшись до неї самої — за своє недовге життя вона встигла розповісти багато про що.

Згадуємо до Дня народження місткині:

Красуня-Леся мала гострий розум та особливу харизму, яку вміло підкреслювала за допомогою одягу. Поетка добре зналася на тогочасній моді. …Леся ніколи не наслідувала модні тренди, а створювала власні, феміністичні, щоб популяризувати нову культуру ставлення до жінок.

З ким товаришувала Лариса Косач, ким захоплювалася …, що читала, де була, чим журилася і про що мріяла, як народжувалися задуми її творів…:

Листи [Текст] : (1876–1897) / Леся Українка ; [упоряд. В. Прокіп (Савчук) ; передм. В. Агеєва], 2016. — 512 с. — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 13 (1), БФ 23 (1), кх (1).

Анотація :Із листів, написаних до рідних, близького оточення і «товаришів по зброї», перед нами стає молода, енергійна, блискуче освітлена українська аристократка, яка активно відтворює свої погляди, творить нові смисли і змінює світ. Перший опублікований без вилучення, зі збереженням авторського правопису, епістолярій Лесі Українки відкриває читачам можливість побачити по-новому одну з найяскравіших постатей української культури межі XIX-XX століттяПро життя та творчість Лесі Українки в книгах.

Листи [Текст] : ( 1898–1902 ) / Леся Українка ; [упоряд., прим. В. Прокіп (Савчук)], 2017. — 544 с. — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 3 (1), кх (1).

Анотація :П'ять років на межі століть, за яке в житті поеси сталося так багато. Вона долає хворобу, натхненно пише й перекладає, переживає смерть коханого Сергія Мержинського, наснажується ніжною дружбою Ольги Кобілянської, відданістю Климента Квітки, незмінною підтримкою рідних. Спілкується з письменниками, артистами і політиками, багато подорожує — часто вимушено, а про радо, вчити італійську, намагається отримати фінансову незалежність, бере на себе роль родинного миротворця, нарікає на виснажливість закупівель за кордоном і грубість російських туристів, шиє собі одяг і виписує книжки з європейських бібліотек… Яскрава картина fin de siecle, якою її побачила блискуча інтелектуалка з української аристократичної родини, ненароком написаний геніальний роман у листах.

Листи [Текст] : ( 1903–1913 ) / Леся Українка ; [упоряд. В. Прокіп (Савчук)], 2018. — 736 с. — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 3 (1), кх (1)

Анотація : Останнє десятиліття життя видатної жінки — коли народився та опублікував її геніальні драми на світові сюжети, а також «Лісова пісня» й «Бояриня», коли вона почала працювати з українськими та закордонними журналами — як авторка, перекладачка, критика й журналістка, коли її суспільно-політичні погляди остаточно викристалізовано і лише слабке здоров’я стає перешкодою для активної громадської роботи. Вона досягла досягнення як письменниця, щаслива в шлюбі, але в інших випадках до її неприхильності — Лариса Косач втрачає близьких, швидко руйнується добробут, повертається тяжке захворювання, що тільки було відступила. Та її «демон» лишається з нею до самого кінця — і за кілька років до смерті вона надиктує матерію конспекту нової драми…

ПРО ЖИТТЯ ТА ТВОРЧІСТЬ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

Агеєва, Віра Павлівна . Жіночий простір. Феміністичний дискурс українського модернізму / Віра Агеєва. — К. : Факт, 2008. — 360 с. — (Висока полиця). — У змісті: Поетичний візіонеризм Лесі Українки . — С. 145–166; 2. Епістолярна спадщина Лесі Українки: листи як фрагменти творчої біографії . — С. 166–182. — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 ,БФ 3, БФ 6, БФ 13, БФ 14, БФ 23, аб, юн ,БФ 24

Анотація : У книзі розглянуто процеси модернізації української літератури ХХ століття в контексті феміністичної й гендерної проблематики. Акцентується криза патріархальних цінностей у модерній культурі, конфлікті традиційних і нових трактувань фемінності й маскулінності. Специфіка жіночого письма пов’язується з репрезентаціями жінок у публічному просторі, розкриттям тілесного досвіду.

Агеєва, Віра Павлівна . Поетеса зламу століть : творчість Лесі Українки в постмодерній інтерпретації : монографія / Віра Агеєва. — 2-ге вид., стер. — К. : Либідь, 2001. — 263 с. — Всього екземплярів у відділах: чз (1)

Анотація :Монографічне дослідження про Лесю Українку — спроба інтерпретації її творчості через звернення до постмодерної теорії тексту, зокрема до концепції феміністичної критики. Постати письменницю і духовні зміни в контексті інтелектуальних її складної доби, зламуїв, коли зародилися вікові тенденції художнього розвитку, визначальні для мистецтва всього XX століття.

Горянич, Марина. Леся Укранка і Я [Текст] / М.В. Горянич; ілюстратор Т. Гущина. — К.: Зелений Пес, 2016. — 48 с. : кольор. ілюстр.— Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 3 (1), БФ 8 (1), БФ 13 (1), БФ 16 (1), БФ 4 (1), БФ 5 ( 1), БФ 7 (1), БФ 10 (1), БФ 12 (1), БФ 17 (1), БФ 21 (1), БФ 22 (1), кх (1).

Анотація : У цій книжці ти дізнаєшся про життя та творчість видатної поети Лесі Українки, її мужність перед обличчям долі. Ти можеш сам розібратися, у життєвий та творчий подвиг цієї тендітної дівчини. Оповідання. Для дітей середнього шкільного віку.
Історія життя та творчості Лесі Українки, її перемоги над собою, недугою та царатом, що душів будь-яке живе українське слово.
Легка мова та вдало розроблена інтрига тримають увагу читача на останню сторінку, а енциклопедії вміщена в кінці та елементи таблиці використані книжки як додаткова на уроках історії України для написання рефератів, підготовки до екзамінів тощо.

Дзюба, Іван . Золота нитка: нариси про (не)знаних [Текст] / Іван Дзюба ; упоряд. Олексій Сінченко. — К. : Дух і Літера, 2020. — 392 с. — (Постаті культури). — Всього екземплярів у відділах: аб (1). — У змісті : Українка, Леся (українська поетеса ; 1871–1913)\про неї\

Анотація: У цій книжці подано єсеї про українських різних часів і різної життєвої та політичної долі — але всі вони створили ту традицію відповідальності перед своїм народом і пошук нового слова, яку Ольга Кобилянська назвала «Золотою ніткою» української.

Забужко, Оксана Стефанівна. Notre Dame d'Ukraine [Текст] : Леся Українка в конфлікті міфології / Оксана Забужко, 2018. — 656 с. — Всього екземплярів у відділах: БФ 24 (1), БФ Зел (1), БФ Ки (1), БФ С (1), БФ Нд (1), БФ Ст (1).

Анотація : Хто ми — Україна чи Малоросія? Європа чи Росія? Чи українська релігійність — це те саме, що візантійське православ'я? Чи й справді українці — «селянська нація»? Яку таємницю берегли «таємні товариства» малоросійських дворян ХІХ століття? Звідки в «Лісовій пісні» зашифрована легенда про Грааль? Що є демократія, а що — хамократія? У чому полягав модерний «український проект», і чи можливо нам його реалізувати?.

Одна з найвідоміших книг Оксані Зажко , перше видання 2007 року в визнаних багатими престижними містами, пропонує читачу, інтелектуальне подорожування крізь віки, культуру й конфесії в пошуках «України, яку ми втратили».

Ключем до неї стає міф Лесі Українки — найгірше прочитаної і найдраматичніше недооціненої письменниці з пантеону наших національних класиків. Це не лише фундаментальна історико-культурна праця та вишукана філологічна екзегетика. Це ще й книга-попередження про наше сьогодення — про те, як жорстоко ми розплачуємося за втрату й забуття багатовікової особинської культури.

Олесь Ільченко про Леонардо да Вінчі, Карла Ліннея, Жюля Верна, Джона Рокфеллера, Лесю Українку, Вінстона Черчілля [Текст] / Олесь Ільченко. — К. : Антологія, 2019. — 96 с. : ілюстр. — (Життя видатних дітей). — Всього екземплярів у відділах: БФ 7 (1), БФ 17 (1)

Анотація: Олесь Ільченко, відомий український письменник, знайомить читача з обдарованими дітьми, чиї дорослі досягнення викликають захоплення та повагу. Винахідник-художник, науковець, письменник-фантаст, багатій-благодійник, поетеса та Нобелівський лауреат — ці люди стали особистостями в історії завдяки наполегливості, сумлінності, умінню боротися та перемагати. Книга для тих, хто мріє і прагне стати відомим

Малетич, Наталка. Леся. Мандрівний клубочок [Текст] / Наталка Малетич ; іл. Маші Фої. — К. : Портал, 2021. — 152 с. : кольор. ілюстр. — Всього екземплярів у відділах: БФ 4 (1)

Анотація: Ми щодня зустрічаємо Лесю Українку в пам’ятниках і назвах вулиць, на купюрах і в шкільних кабінетах. Але яким щодня бачила світ сама Леся? Жива людина, а не офіційний портрет. Що вона любила, з чого сміялася й сумувала, про що писала листи рідним, з ким дружила? Кумедні прізвиська для братів-сестер, хоумскулінг, стильні вбрання, нехіть до публічних виступів і далекі мандри — певно, кожен знайде щось спільне з Лесею, яка називала себе boule vagabonde — «мандрівний клубочок».

Мірошниченко, Лариса . Леся Українка. Життя і тексти [Текст] / Л. Мірошниченко. — К. : Смолоскип, 2011. — 264 с. — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 8 (1), БФ 9 (1), БФ 11 (1) , БФ 13 (1), БФ 14 (1), БФ 15 (1), БФ 16 (1), БФ 20 (1), БФ 23 (1), БФ Ка (1), БФ Ки (1), БФ С (1), чз (1), кх (1), БФ Ст (1)

Анотація :Книжка присвячена геніальній українській письменниці Лесі Українці (1871–1913). На основі документальних матеріалів висвітлюється непростий життєвий і творчий Лесі Українки, конфліктний процес її становлення як української письменниці в умовах імперської дійсності. Книга — це спроба відтворити гама душевних переживань, духовних та інтелектуальних пошуків Лесі Українки, збагатити сутність складних життєвих колізій, у яких дослідили герої її творів. Розрахована на тих, кого цікавить розмаїта проблематика національного минулого, зокрема питання становлення української інтелектуальної еліти.

Оленковський Микола Петрович [1950] учений-археолог

Оленковський, Микола Петрович. Історичні постаті та історичні події у майбутніх назвах вулиць Херсонщини [Текст] : каталог історичних довідок / М.В. П. Оленківський, 2015. — С. 41 с. — Українка, Леся (українська поетеса ; 1871–1913)\про неї\. Всього екземплярів у відділах: кх (1), ібв (1)

Анотація :Ця підбірка з 30 історичних довідок підготовлена ​​Микола Оленковським як допоміжний матеріал органам місцевого самоврядування та громадянам громади у визначених при найменуванні вулиць населених пунктів Херсонської області.

Панасенко, Тетяна Михайлівна. Леся Українка [Текст] / Т.В. Панасенко. — К. : Довженко Букс, 2020. — 124 с. — Мірошниченко, Лариса . Леся Українка. Життя і тексти [Текст] / Л. Мірошниченко. — К. : Смолоскип, 2011. — 264 с. — Всього екземплярів у відділах: аб (1)

Анотація :Життя славетної української поети та драматурга Лесі Українки стало втіленням дієвої любові до України та її народу. Невиліковно хвора і під кінець життя більшістю можливостей пересування, Леся навіть з-поміж здорових людей вирізнялася своєю активною життєвою позицією та енергією, її творчість і доніні вражає широтою тематикою і безмежним драматизмом.

Бібліографічні покажчики

Леся Українка на шпальтах “Літературної газети” (1927–1941) та “Літератури і мистецтва” (1941–1945) [Текст] : анотов. бібліогр. покажч. /упоряд. В. М. Подрига. — Чорнобай : [б. и.], 2020. — 44 с. — Імен. покажч.: с. 40. — Предм.-сист. покажч.: с. 41. — Всього екземплярів у відділах: ібв (1)

Анотація : В анотованому бібліографічному покажчику “Леся Українка на шпальтах “Літературної газети” (1927–1941) та “Літератури і мистецтва” (1941–1945)” уміщено описи статей, заміток та інших матеріалів, що стосуються. Розрахований на студентів, учителів, філологів, біографів, краєзнавців, мистецтвознавців, які цікавляться життям і творчістю видатної письменниці.

Агеєва, Віра. Леся Українка, “кацапи” і цензура : що можна знати з листів, не поніжних укладачами “повних”: [культурна спадщина: епістолярій Лесі Українки] / В.В. Агеєва // Український тиждень. — 2019. — N 30(26 лип.-1 серп.) . — С. 48–52 : фотогр.

Борисенко, Євгенія. Лесине слово у змаганнях за нове життя : [кримські традиції: конкурс учнів. та студ. творчості імені Марії Фішер-Слиж, присвяч., Лесі Українці] / Є. Борисенко // Кримська світлиця : загальнодержавна українська газета. — 2020. — N 5(6 берез.) . — С. 8 : колір. ілюстр.

Диба, Алла. Дещо про щасливу/нещасну жінку Лесю Українку та чоловіків у її житті [Текст] / А. Диба // Українська літературна газета. — 2020. — N 6(27 берез.). — С. 16–17

Диба, Алла. Брат, міністр, президент або, До проблеми наукового пошуку на теренах досліджень про Лесю Українку [Текст] / А. Диба // Українська літературна газета. — 2018. — N 20(5 жовт.). — С. 16–17.

Леся Українка — у творах авторів “Дебют-газети” [Текст] // Дебют-газета. — 2021. — N 5. — С. 155–160. — Багряна, Анна. Лесині квіти / А. Багряна. — С. 155–156;Скуловатова, Олена. Під сонцем Єгипту / О. Скуловатова. — С. 157;Басюк, Наталія. Весна і Леся / Н. Басюк. — С. 159–160.

Малімон, Наталія. Непрочитана Леся Українка : [до 146 — річчя від дня народж. укр. письм.] / Н. Малімон // День : ежедневная всеукраїнська газета. — 2017. — N 33/34(24–25 лют. — С. 17 : мал.

Михайлова, Наталія. Дух і мандри Українки / Н.В. Михайлова // Міжнародний туризм. — 2019. — N 1 . — С. 106–109 : фотогр.

Надуваний, Петро. Леся Українка і Поділля / П. Надуваний // Українська літературна газета. — 2017. — N 17(25 серп.) . — С. 5

Підбірка вистави за творами Лесі Українки // Культура і життя : загальнодержавна українська газета. — 2020. — N 4(28 лют.) . — С. 4.

Пилипенко Г.М. Закордонні мандрівки Лесі Українки / Г.М. М. Пилипенко // Слово Просвіти : всеукраїнський культурологічний тижневик. — 2019. — N 24(13–19 черв.) . — С. 16

Романцова, Богдана. Леся Українка : десять найсильніших років українського модернізму / Б.В. Романцова // Українська літературна газета. — 2018. — N 24(30 лист.) . — С. 20. — Рец. на кн.: Українка, Леся. Листи: 1903–1913 / упоряд., прим. В. Прків (Савчук), наук ред. Л. Мірошніченко. — К.: Комора, 2018

Солончак, Віталій. Леся Українка і Крим : як на окупованому півострові зберігають пам’ять про українську письменницю / В.В. Солончак // Урядовий кур'єр : газета центральних органів виконавчої влади. — 2020. — N 96(22 трав.) . — С. 3. — ISSN 4022–7

Сукач, Настя. Чоловіки Лесі Українки : секрети особистого життя великої жінки / Н.В. Сукач // Українська літературна газета. — 2020. — N 4(28 лют.) . — С. 5

Сюндюков, Ігор. Повстання хоробріх сердець : як Шотландія багато століть тому виборювала свою свободу / І.І. Сюндюков // День : ежедневная всеукраинская газета. — 2020. — N 27/28(14–15 лют. — С. 20 ; № 32/33(21–22 лют.) . — С. 20

КВАНТОВА ЛЕСЯ: незвична форма для звичної біографії : інтерактивний плакат

www.thinglink.com/scene/1265983721882779649

СТОРІНКА ЛЕСІ УКРАЇНКИ

стане не тільки цікавою, але й корисною для учнів, студентів, викладачів, бібліотекарів та, звичайно, справжніх поціновувачів української класики.

«Книга-мандрівка. Україна» — перший український мультсеріал , заснований на реальних подіях і нереальних пригодах.

КАРПА ПРО ЛЕСЮ УКРАЇНКУ : Мавка, фемінізм і 200 гривень . 2 серія «Книга-мандрівка. Україна».

КНИГА-МАНДРІВКА. УКРАЇНА [Текст] : від креативної агенції Green Penguin / [авт. текста: П. Логвінова, А. Лук'яненко, Ю. Клебан ; іл. О. Кобілінська та ін.]. — К. : Книголав, 2017. — 68 с. : кольор. ілюстр. — Місце зберігання у відділах: всього 3 : БФ 1 (1), БФ 3 (1), БФ 13 (1).

…Чому «книга»? Бо серіал створено на основі бестселера «Книга-мандрівка. Україна», — а його теперішні персонажі, історія та відкриття оживають в українському Youtube!

Героями й героїнями мультсеріалу є всесвітньо відомі українці й українки, пам’ятки та події, — на жаль, не завжди добре знайомими земляками.

Мультсеріал «Книга-мандрівка. Україна» створено креативним агентством Green Penguin для підтримки Українського культурного фонду.

Українська студія Animagrad (FILM.UA Group) презентує трейлер повнометражного анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня» .

Прем'єра мультфільму відбудеться 29 грудня 2022 року.

«Мавка. Лісова пісня» — найочікуваний український мультфільм останніх років. Створюється за мотивами «Лісової пісні» Лесі Українки та на образах зі слов’янських міфів і легенд. Мова: українська, англійська

Лісова пісня [Текст] / Леся Українка ; [худож. А. Канкава]. — Х. : Віват, 2017. — 144 с. : ілюстр., портр. — (Шкільна бібліотека). — Дод.: с. 140–143. — Місце зберігання у відділах : кх (1), БФ 4 (1), БФ 5 (1), БФ 17 (1), БФ 22 (1), БФ 3 (1)

Анотація: Твори Лесі Українки належать до вершин світової літератури. Вони сповнені дивовижної глибини і внутрішньої сили, віри в перемогу добра та кохання. Читаючи, школярі зануряться в чудовий світ поетів і мрійників, королів і осіб, лісовиків і русалок, який неодмінно зацікавити їх.

Перший тизер байопіка під робочою назвою “Леся Українка. Узлісся”.

У сюжеті тизеру відображено один з найдраматичних проміжків у долі поети — це час, який вона провела з Сергієм Мержинськими наприкінці його життя. Саме тоді, жахливої ​​ночі, вона написала одну зі своїх відомих віршів “Одержима” . Роль Лесі Українки виконує молода українська акторка Дар'я Полуніна .

Драми та драматичні поеми [Текст] / Леся Українка. — К. : Центр учбової літератури, 2017. — 450 с. — (Класика української літератури). — Зі змісту: Одержима. — С. 18–35. — Місце зберігання у відділах: БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 13 (1), БФ 4 (1), БФ 5 (1), БФ 7 (1), БФ 17 (1), БФ 21 (1), БФ 22 (1)

Ви ще не стежите за Лесею Українкою в Instagram? А вона там є!

Ларисакосач www.instagram.com

https://www.instagram.com/larysakosach/

Профіль письменниці в соцмережах створили у 2016 році волинські студенти та активісти з Центру вільної освіти та культури.

Крім того, влаштували фотовиставку, аби показати, як світлини, Лесі могли виглядати в стилі Instagram.

Проект започатковано ГО ЦВОК (Центр вільної освіти і культури) м. Київ, вул. Київ, вул. Київ, вул. Луцьк. Автор ідеї — Ірина Полєтуха

Леся Українка у фотографіях

Автор тексту та упорядник фотоматеріалів Арсен Каспрук. — Видавництво художньої літератури Дніпро. — Київ,1976

Леся Українка у фотографіях

Пропонуємо до вашої уваги туристичні місця, які пов’язані з життям Лесі Українки

Детальніше: https://travel.24tv.ua/lesi-ukrayints...

Укладач : відділ інформаційного та довідково-бібліографічного обслуговування Центральної бібліотеки імені Лесі Українки ,м . Херсон, Україна

2022 р.

--

--

Бібліографічний відділ Херсонської ЦБС

Інтерактивні проекти бібліографічного відділу Херсонської централізованої бібліотечної системи