В.І. Вернадський. Вчений. Мислитель. Громадянин.

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА

“Я вірю у велике майбутнє України і Української Академії наук”

Історики пояснюють, чим академік Вернадський із «тисячної» купюри цінний для УкраїниДмитро Шурхало. https://www.radiosvoboda.org/a/vernadskii-tysyachna-kupyura-istoryk/30250767.html

ВОЛОДИМИР ВЕРНАДСЬКИЙУКРАЇНСЬКИЙ ВЧЕНИЙ, ЯКОГО ПОРІВНЮЮТЬ З НЬЮТОНОМ І ЕЙНШТЕЙНОМ

…12 березня 1863 року, народився Володимир Іванович Вернадський — український філософ, мислитель, натураліст, засновник цілого ряду природничих наук, автор теорії про ноосферу, вчення про біосферу, а також один з засновників Академії наук України.

Вернадський за роботою

Володимира Івановича Вернадського недарма називають українським Ісааком Ньютоном, Чарльзом Дарвіном та Альбертом Ейнштейном, адже його досягнення та глобальні відкриття принесли неоціненний внесок для України та усього людства:

1. Заснував науку біогеохімію, що вивчає хімічний склад живої речовини і геохімічні процеси, які протікають в біосфері Землі.На основі неї Вернадським була відкрита перша в світі біогеохімічна лабораторія (в даний час Інститут геохімії та аналітичної хімії ім. В. І. Вернадського РАН).

2. Став основоположником геохімії — науки про хімічний склад Землі і оточуючих нас планет, про об’єктивні закони руху елементів і ізотопів в різних геологічних середовищах і процесах формування ґрунтів, гірських порід і води на Землі.

3. Став автором терміну і нової науки — ядерної геології (радіогеології), відкритої ним… у 1935 році, що вивчає закономірності, які відбуваються в природі ядерних перетворень, і їх прояв в геологічних процесах…

4. Створив цілий філософський напрям космізм — теорію про народження і еволюцію Всесвіту, згідно з якою космос не хаос, а “структурно-організований впорядкований світ”, в якому людина — це не громадянин (раб, підмайстер, робочий) якоїсь країни, а “громадянин світу”.

5. Володимир Вернадський — найбільший учений ще як мінімум у 12 (!) галузях науки, який здійснив найважливіші відкриття, актуальні донині. А саме: в кристалографії, геології, радіогеології, метеоритиці, палеонтології, ґрунтознавстві, біогеохімії, мінералогії, геохімії, біології, а також філософії і історії.

Вернадський є засновником кількох нових напрямків у вивченні людством навколишнього світу. Він заснував геохімію, біогеохімію, радіобіологію, а також вчення про біосферу. Оточуючу людину природу Вернадський вважав за доцільне досліджувати в контексті взаємозв’язку з історією людства. Саме такий підхід є базовим в світогляді вченого і його науковій діяльності.

Не меншим був інтерес Вернадського до літератури, образотворчого мистецтва та музики. Мистецтво вчений вважав ще одним способом, за допомогою якого надається можливість глибше пізнати природу, людину і космос. Інтерес до пізнання навколишнього світу вчений зберіг до глибокої старості. Його думки викликають інтерес сучасників, а ім’я є невід’ємною частиною історії розвитку людської думки.

Як натураліст Вернадський є засновником вчення про біо- і ноосферу. Під поняттям “ноосфера” вчений розумів сферу людського розуму, думок, почуттів і прагнень. Мислитель стверджував, що будь-які, навіть найбільш, здавалося б, незначні порухи людської думки не зникають безслідно, але залишають назавжди свій слід на просторах ноосфери.

Цікаві факти про Володимира Вернадського

  • У роду Вернадських дуже глибоке коріння в українській історії. В роки визвольної війни 1648–1654 років предок вченого, тоді відомий як козак на ім’я Верна, бився на боці Богдана Хмельницького, діти його служили козацькими старшинами. Прадід Василь за вірну службу отримав дворянство, з тих пір рід носить ім’я Вернадські.
  • Батько відомого вченого Іван Васильович Вернадський народився в Києві, у віці 28 років він став професором статистики і політекономії, викладав в університетах Москви і Києва, став автором першого підручника з історії політекономії. З 1856 року отець Володимира Вернадського займає посаду професора Головного педагогічного інституту в Олександрівському ліцеї Петербурга.
Іван Васильович, батько Володимира Вкрнадського
  • Дядько матері Володимира Вернадського Микола Гулак був кандидатом наук в галузі правознавства і належав до числа засновників Кирило-Мефодіївського братства. І Микола Гулак, і Іван Вернадський був знайомий з Шевченком і Максимовичем. Батько Володимира Вернадського випускав журнал “Економічний покажчик”, підтримував творчі зв’язки з Миколою Чернишевським, особисто знав Льва Толстого.
  • У дитинстві розповіді батька про діяльність Кирило-Мефодіївського братства та боротьбу українського народу за свою незалежність пробуджували у майбутнього академіка інтерес до історії, філософії, політекономії та інших наук. У будинку Вернадських часто звучали українські народні пісні у виконанні матері.
Анна Петрівна, мати Володимира Вернадського
  • Володимир Вернадський вів щоденник на протязі 68 років, із записів можна дізнатися дуже багато цікавого про роздуми вченого, його оцінку сучасності і подій з історії країни і людства в цілому.
  • Відповідно до однієї з думок, створення вчення про ноосферу не є досягненням Вернадського. Вперше цей термін запропонований французькими вченими Е. ле Руа і Т. Де Шарденом, але теорія досі так і не створена. Але немає сумніву в тому, що праці Вернадського сприяли збільшенню міграції біогенної четвертої форми, безпосередньо пов’язаної зі свідомою діяльністю людини протягом 20 століття. Праці академіка змусили людство всерйоз розмірковувати над механізмом соціального контролю за ядерним потенціалом.
  • У 1885 році вчений зустрічається з Наталією Єгорівною Старицькою, людиною, близькою по духу і з такими ж інтересами. Глибока взаємна повага і дружні почуття незабаром переросли в любов. Вінчання молодої пари відбулося у вересні 1886 року. У родині Старицьких Вернадського зустріли з теплом і приязню. На наступний рік після вінчання у пари народжується син, названий Георгієм, ще через рік сім’я поповнюється дочкою Ніною (у дорослому житті працювала лікарем-психіатром). Нескінченно віддані один одному Вернадські прожили разом 56 років. Збереглося листування між подружжям, яка складається з тисячі листів. З тексту послань можна зробити висновок про те, що з роками подружжя зуміло зберегти свої почуття, а сім’я їх базувалася на повному взаєморозумінні.
Вернадський з дружиною
  • Син Володимира Вернадського Георгій (Джордж) науці також добре відомий як російський і американський історик, правознавець. Він спеціалізувався на історії Русі і Росії, вивчав історію татаро-монголів, працював в ряді європейських ВНЗ, помер у 1973 році в Нью-Гейвене (штат Коннектикут, США).
  • Із щоденникових записів вченого можна дізнатися, що деякі властивості свідомості вченого лякали його самого. Він пише, що уві сні і наяву іноді міг спілкуватися з близькими людьми, яких на той час не було поруч, але бачив їх Вернадський напрочуд чітко. Природи цієї особливості своєї свідомості вчений не розумів, тому вважав за краще заглушити її ще в ранньому дитинстві. Тим не менш дивовижна властивість іноді поверталася до Вернадського, переважно в кризових ситуаціях.
  • В період перебування на межі життя і смерті (коли він захворів на тиф) вченому привиділося, як кадри з кінохроніки, все його майбутнє, з днем смерті включно.
  • У 1943 році у вченого виникло відчуття близького завершення його життя, тому Вернадський береться за підведення підсумків. Максимум уваги він приділяє написанню хроніки життя, історії виникнення і подальшого розвитку ідей.
  • 24 грудня 1944 року зроблений останній запис у щоденнику вченого, на наступний ранок у нього стався інсульт. Підтвердилися найстрашніші побоювання, і після інсульту у Вернадського відібрало мову, як і у батька, чого він боявся завжди. 6 січня 1945 року Володимир Іванович помер, похований на Новодівичому кладовищі в Москві.
Могила Володимира Вернадського
  • За деякий час перед смертю Вернадський передав до Академії наук України свої спогади. У тексті записів серед іншого значиться: “Я вірю у велике майбутнє України і Української Академії наук”.
  • Дуже багато творів Вернадського за життя вченого не публікувалося в повному обсязі. Деякі праці вперше опубліковані тільки в 90-х роках минулого століття, над розвитком ідей вченого послідовники працюють і досі. Думки Вернадського і зараз зберігають практичну важливість, оскільки стали науковим одкровенням, зрозуміти які людство змогло тільки через десятки років.
В.І. Вернадський. У пошуках живої речовини

…Фільм зроблено у рамках науково-дослідної роботи “Наукове опрацювання історіографічних і наукознавчих матеріалів творчості видатних українських вчених (на прикладі В.І. Вернадського)” ...

Джерело запозичення: Герої України

Твори Володимира Вернадського

Вернадский, Владимир Иванович. Биосфера и Ноосфера / В. И. Вернадский. — М. : Айрис-пресс, 2009. — 576 с. — (Библиотека истории и культуры). —Всього примірників у відділах : БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 11 (1), БФ 13 (1), БФ 14 (1), БФ 19 (1), БФ 23 (1), кх (1)

Анотація: Книга открывается классической работой “Биосфера”, в которой впервые изложена целостная концепция биосферы, сформулированы представления о её организованности, тесно связанной с организованностью окрузжающего космического пространства и о путях её

Вернадский, Владимир Иванович. Научная мысль как планетной явление [Текст] / В. И. Вернадский ; отв. ред. А. Л. Яншин ; [предисл.: А. Л. Яншин, Ф. Т. Яншина] ; АН СССР. — М. : Наука, 1991. — 270 с. — Библиогр. в примеч. 242–244, 252–256: с. — Указ.: с. 257–263. —Всього примірників у відділах : кх (1)

Анотація:Книга представляет собой своеобразный итог творческих исканий нашего великого соотечественника академика Владимира Ивановича Вернадского, итог его глубоких размышлений о судьбах научного познания, о взаимоотношениях науки и философии, о будущем человечества.
Детально прослеживая пути и этапы развития научной мысли в разные исторические эиохи, автор подчеркивает нерав номерность этого развития. Анализируя идеалистические философские системы не только европейские, но и Древнего Востока, он ставит их в один ряд с религией, противопоставляя их научному знанию.
Раскрывая ведущую преобразующую роль науки и социально организованного человеческого труда в настоящем и будущем нашей планеты, подчеркивая все большую независимость власти разума над биосферой, ученый предупреждает, что по мерс развития ноосферы эта независимость может быть реализована лишь при условии сохранения равновесных сил, сложившихся в биосфере.

Про життя та наукову діяльність Володимира Вернадського

100 найвідоміших українців . — 2-ге вид., випр. і доп. — М. : Вече ; К. : Орфей, 2002. — 592 с. : іл. — (100 найвідоміших). — Вернадський, Володимир Іванович (український філософ, природознавець, мислитель, засновник геохімії ; 1863–1945)\про нього\. — Всього примірників у відділах: чз (1)

Анотація: Сто портретів видатних представників українського народу — це долі ста непересічних постатей, які присвятили себе боротьбі і розбудові української держави, ратним подвигам і політичній діяльності, створенню художніх шедеврів, унікальних літературних творів і чудес техніки. Але чим би вони не займалися, усіх їх об’єднує українська земля, на якій вони народилися і процвітанню якої присвятили своє життя, талант і покликання.

100 знаменитых людей Украины / В. М. Скляренко [и др.] ; худож. оформ. Л. Д. Киркач-Осипова. — Х. : Фолио, 2005. — 512 с. : ил. — (100 знаменитых). — Вернадский Владимир Иванович. — С. 59. — Всього примірників у відділах:аб (1), БФ 1 (1), БФ 8 (1), БФ 19 (2), БФ 5 (1), БФ 10 (1), БФ 12 (1), БФ 17 (1), БФ Нд (1), кх (1), юн (1), БФ 24 (1), БФ 7 (1).

Анотація: Україна дала світові чимало яскравих і цікавих особистостей. І сто героїв цієї книги — лише дещиця з їх числа. Автори намагалися представити в ній найбільш видатні постаті минулого і сучасності, які своїми працями і талантом прославили країну, вплинули на хід її історії.

В. И. Вернадский [Текст] : [фотоальбом] / [спец. съемка: В. Н. Корнюшин, В. М. Нижегородцев ; сост. В. С. Неаполитанская ; авт. текста: Г. П. Аксенов, В. С. Неаполитанская]. — М. : Планета, 1988. — 239 с. : ил. — (Человек. События. Время). —Всього примірників у відділах : кх (1).

Анотація:Володимир Іванович Вернадський, великий натураліст і геніальний мислитель, належить до когорти натуралістів-енциклопедистів, які прагнули зрозуміти суть світу в цілому, “обійняти природу єдиним велетенським обіймами”. В альбомі використані матеріали з архівів і фондів фотохроніки ТАРС, Красногорського архіву кінофотодокументів, Державного архіву АН СРСР, особистого архіву члена Географічного товариства СРСР Файнштейна Е.Б.

Фото: https://violity.com/107156513-krym-v-i-vernadskij-i-krym-lyudi-mesta-sobytiya/?utm_source=also_like&utm_medium=krym-v-i-vernadskij-i-krym-lyudi-mesta-sobytiya&utm_campaign=350uah

В. И. Вернадский и Крым [Текст] : люди, места, события / Н. В. Багров, В. Г. Ена, В. В. Лавров. — К. : Либідь, 2004. — 310 с. : цв. ил. — Прил.: с. 229–291. — Библиогр.: с. 292–304. — Всього примірників у відділах:юн (1)
Анотація: Запропонована книга присвячена кримському періоду життя і діяльності В. І. Вернадського. У Криму Володимир Іванович неодноразово відпочивав; тут йому вдалося зазирнути у своє майбутнє і сказати пророче слово в науці — про живу речовину, попередньо здійснивши численні наукові екскурсії, грунтовно вивчивши історію і детально вивчивши природу півострова; тут йому судилося очолити плеяду відомих учених.

Волков, Владимир Акимович. Выдающиеся химики мира [Текст] : биогр. справочник / В. А. Волков, Е. В. Воинский, Г. И. Кузнецова ; под ред. В. И. Кузнецова. — М. : Высшая школа, 1991. — 656 с. : ил. — Вернадский, Владимир Иванович \о нем\. —Всього примірників у відділах : БФ 1 (1), БФ 3 (2), БФ 9 (1).

Анотація: Книга включає більше 1200 біографії вітчизняних і зарубіжних учених, які зробили значний внесок у розвиток хімічної науки і технології.

В дар від УІК

Даниленко, Віктор Михайлович. Володимир Вернадський: Життя в політиці й політика в житті [Текст] / Віктор Даниленко ; Нац. акад. наук України, Ін-т історії України. — К. : Парламентське видавництво, 2019. — 512 с. : ілюстр., портр., фотогр. — (Славетні постаті України). — Імен. покажч.: с. 501–509. —Всього примірників у відділах: чз (1).

Анотація: У книзі розкривається історія життя та багатогранної діяльності Володимира Івановича Вернадського, ім’я якого посідає одне з найпочесніших місць у світовій науці. Увага читача акцентується на громадсько-політичній діяльності вченого, якою він займався у проміжках між науковою працею. Натомість політика «займалася» ним постійно. У дореволюційній Росії він був під контролем царської охранки, а в радянській Росії ніколи не випадав з поля зору чекістів. Ким же і яким був «український, російський і радянський» вчений, інтелектуальний титан ХХ століття, громадянин Росії і великий син України в політичному плині історичного часу? Видання розраховане на широке коло читачів, усіх, хто цікавиться історією України, її наукою і культурою.

Вернадский, Владимир Иванович. Крымское наследие [Текст] / В. И. Вернадский ; сост. Н. В. Багров [и др.]. — К. : Лыбидь, 2012. — 272 с. — Всього екземплярів у відділах: кх (1)

Анотація: Предлагаемая книга посвящена крымскому периоду жизни и деятельности академика В. И. Вернадского. Представлены естественнонаучные, общественно-политические и публицистические работы ученого, которые написаны в Крыму или на крымском материале, документы, раскрывающие его роль в организации науки и высшей школы на полуострове, а также освещающие деятельность на посту ректора Таврического университета. Вместе с эпистолярным наследием они воспроизводят полнокровную картину ярчайшего в биографии В. И. Вернадского периода, в полной мере проявившего его как Ученого, Гражданина и Человека. Для широкого круга читателей, всех, кто интересуется судьбой и творческим наследием ученого

https://www.yakaboo.ua/ua/filosofija-svobodi-1769362.html#media_popup_fragment

Філософія свободи [Текст] = Философия свободы / Мирослав Попович ; [упоряд.: Л. Ф. Артюх, Н. Б. Вяткіна ; передм. Н. Б. Вяткіної ; худож. оформ. О. А. Гугалова]. — Х. : Фоліо, 2018. — 525 с. : ілюстр., портр. — (Великий науковий проект). — Бібліогр. в підрядк. прим. — Вернадський, Володимир Іванович (український філософ, природознавець, мислитель, засновник геохімії ; 1863–1945)\про нього\. — Всього примірників у відділах: БФ 15 (1), БФ 19 (1).

Анотація: Книга «Філософія свободи» містить твори, маловідомі широкому читачеві, написані Мирославом Поповичем й видруковані у різні роки, у різних виданнях та країнах. Вона є вочевидь унікальною за розмаїттям тематики, часовим виміром і тим, що статті власноруч підбирав Мирослав Володимирович — в останні місяці свого життя. Твори, які включено до цього видання, дозволяють побачити об’єкти досліджень автора під різними кутами зору, дають нам можливість побувати у майстерні філософа. І це стосується не лише історичних подій і портретів важливих для України персоналій, а й інтерпретації подій історії науки в їх раціонально-філософському відтворенні. Вчений прагне осмислити події, що відбуваються у нього на очах, порівнюючи їх зі світовим досвідом розвитку і шукаючи їхні корені в історичних джерелах українського народу, в особливостях української ментальності. При цьому він використовує досвід розробки логіко-методологічних проблем розвитку науки. Книга «Філософія свободи» — це пошук істини на перехресті національних і світових шляхів культури й науки, що нам передала у спадок мудра і світла людина — Мирослав Попович.

https://vsiknygy.com.ua/books/proekt_ukrayina_galereya_natsionalnykh_geroyiv/

Проект “Україна”. Галерея національних героїв / авт.-упоряд. А. Ю. Хорошевський. — Х. : Бібколектор, 2012. — 410 с. — Всього примірників у відділах: БФ 11(1), БФ 14(1), юн(1).

Анотація: У цій книзі представлені нариси про найяскравіших особистостей минулого та сучасності, які народилися на Україні і своєю працею та талантом прославляли цю країну і вплинули на хід її історії. Разом з життєписами знаменитих діячів культури, науки, військової справи, спорту (Т. Шевченка, Г. Сковороди, М. Башкірцевої, Є. та Б. Патонів, братів Кличків та багатьох інших) подані нариси про людей, чиї імена досі незаслужено перебувають в тіні, — І. Паскевича, І. Гудовича, Г. Гамова, І. Буяльського. А між тим вони неабияк сприяли розвитку науки, культури, були великими фахівцями військової справи, отже своє місце в “Галереї національних героїв” займають по праву.

Тома, Леонід Васильович. Володимир Вернадський [Текст] / Леонід Тома. — Х. : Фоліо, 2018. — 122 с. : фотогр. — (Знамениті українці). — Всього примірників у відділах: аб (1), кх (1), юн (1),БФ1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 8 (1), БФ 19 (1), БФ 20 (1), БФ 23 (1), БФ 24 (1), юн (1).

Анотація: В історії науки важко уявити вченого, який би зробив так багато для людства, як Володимир Вернадський. Природознавець, філософ, основоположник генетичної мінералогії, біогеохімії, радіогеології, вчення про живу речовину, теорії ноосфери як якісно нового стану розвитку біосфери, він був «хрещеним батьком» багатьох науково-дослідних інститутів, музеїв, наукових шкіл, організатором і першим президентом Української академії наук, захисником академічних свобод, принципів демократії, справедливого розв’язання національного питання в Україні.

Українська Держава (Гетьманат) [Карты] / Р. І. Сосса [та ін.] ; ред. В. П. Грицеляк ; Ін-т історії України Нац. акад. наук України, Фонд Катедр Українознавства (США). — К. : Українська Картографічна Група, 2018. — 1 л. : кольор. карти, портр., фотогр. — (Українська революція 1917–1921. — Вернадський, Володимир Іванович (український філософ, природознавець, мислитель, засновник геохімії ; 1863–1945)\про нього\. — Всього примірників у відділах: БФ 1 (1), БФ 3 (1)

Анотація:Українська Держава (Гетьманат) Серія карт «Українська революція 1917–1921рр.»29 квітня 2018 року минуло сто років з часу встановлення в Україні влади Гетьмана Павла Скоропадського. Після відсторонення від влади Центральної Ради та перейменування Української Народної Республіки на Українську Державу гетьманат продовжив новітню українську державність.

ТОВ «Українська Картографічна Група» продовжує серію видань, присвячених подіям Української революції 1917–1921 років. Друга карта серії — «Українська Держава (Гетьманат)» — висвітлює час від Гетьманського перевороту у квітні до переходу влади до рук Директорії УНР у грудні 1918 р. Видання містить основну та п’ять додаткових карт, численні оригінальні ілюстрації (серед них тогочасні українські гроші та державні печатки) та багату текстову інформацію. Завдяки долученню до проекту провідних науковців з даної проблематики, Інституту історії України НАН України видання відповідає найновішим здобуткам історичної науки…Розмір у складеному вигляді 22 см х12см, у розгорнутому — 66 см х97см

file:///C:/Users/bezlyudnaim/Downloads/00000014.pdf

Дубровіна, Любов Андріївна. Історія національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, 1918–1941 [Текст] / Л. А. Дубровіна, О. С. Онищенко. — К. : НБУВ, 1998. — 337 с. — Всього екземплярів у відділах: кх(1)

Анотація: У контексті процесу державотворення, духовного відродження та формування національної свідомості висвітлюється історія Національної бібліотеки України імені В. І Вернадського (1918 — початок 1941) — інформаційного, науково-дослідного, культурного центру, державного сховища рукописної спадщини, творів друку та документів, наукової колекції світової літератури.

Враховуючи специфіку історичного розвитку бібліотечної справи в Україні і залучаючи до обігу нові джерельні матеріали, автори досліджують історію заснування Бібліотеки та основні напрями її діяльності, комплектування і функціонування її фондів, повертають науці й культурі імена людей, які віддавали Бібліотеці усі свої знання і все своє натхнення. Для бібліотекознавців, бібліографів, бібліотекарів, книгознавців, істориків та всіх тих, кого цікавить історія розвитку вітчизняної науки і культури.

Огородник, Іван Васильович. Історія філософської думки в Україні [Текст] : курс лекцій: навч. посіб. / І. В. Огородник, В. В. Огородник. — К. : Вища школа, 1999. — 543 с. —Філософський світ ідей В. Вернадського\про нього\. — Всього примірників у відділах: БФ 6 (1), БФ 23 (1), чз (1), юн (1)

Анотація:Викладено один з перших систематизованих курсів історії філософської думки в Україні від її зародження до XX ст. Проаналізовано основні етапи розвитку філософської думки в Україні з урахуванням її специфіки та зв’язку із світовою філософською культурою, погляди провідних українських мислителів як метропольної України, так і діаспори. Основну увагу приділено тим мислителям, які обстоювали загальнолюдські цінності в контексті розвитку національної духовної культури, а також тим, імена яких були невиправдано забутими. У разі браку навчальних годин структурою посібника передбачено об’єднання двох суміжних лекцій.
Для студентів гуманітарних спеціальностей вищих закладів освіти. Може бути корисний аспірантам, викладачам, усім, хто цікавиться історією вітчизняної філософської думки.

Попович, Мирослав Володимирович. Нарис історії культури України [Текст] / Мирослав Попович ; [ред.: Л. І. Маслова, Н. І. Гриценко]. — [2-ге вид., доп.]. — К. : АртЕк, 2017. — 728 с. : ілюстр., портр., фотогр. — Всього примірників у відділах: БФ Ка (1), БФ С (1), БФ Ст (1)

Анотація: Книга являє собою нарис історії культури України як комплексу характерних матеріальних і духовних здобутків суспільства; до духовної культури включаються при цьому не тільки література, філософія та різні мистецтва, а й спосіб життя, система цінностей, традицій та вірувань. Книга може бути посібником для викладачів та студентів-гуманітаріїв різних спеціальностей, що вивчають не тільки курси історії культури, а й історію окремих видів культури та загальну історію. Вона може бути корисною всім, хто цікавиться минулим Украіни, внеском її народу в скарбницю світової культури.

https://www.yakaboo.ua/ua/prokljatie-i-dar-genial-nosti-jeksperimenty-otkrytija-gipotezy-provaly.html#media_popup_fragment

Проклятие и дар гениальности. Эксперименты, открытия, гипотезы, провалы [Текст] / [сост. В. А. Демус]. — Х. ; Белгород : Клуб семейного досуга, 2017. — 320 с. — (За гранью объяснимого. Феномены, аномалии, тайны). — Владимир Вернадский. — С. 180. — Всього примірників у відділах: всего 1 : БФ 6 (1)

Анотація: Человечество успешно освоило сушу, покорило воздушную и водную стихию, все дальше проникает в глубины космоса. И все же нет-нет да и промелькнет сообщение о доселе невиданном животном, необъяснимом психическом феномене, неизвестном историческом факте, грозном древнем пророчестве… Раньше или позже приходит понимание, что вокруг нас — сплошные “затерянные миры”, тайны которых еще только предстоит открыть. Их мысли, идеи и творения опережали время и вызывают восхищение потомков. Что же такое гениальность? Можно ли запрограммировать и гарантированно вырастить гения из одаренного ребенка? Что должно произойти, чтобы гений проявил себя в полной мере?Детальніше: https://www.yakaboo.ua/ua/prokljatie-i-dar-genial-nosti-jeksperimenty-otkrytija-gipotezy-provaly.html

Тома, Леонід Васильович. Володимир Вернадський [Текст] / Л. В. Тома. — К. : Укрвидавполіграфія, 2012. — 128 с. — Всього примірників у відділах: аб (1), кх (1), юн (1)

Анотація: В історії науки важко уявити вченого, який би зробив так багато для людства, як Володимир Вернадський. Природознавець, філософ, основоположник генетичної мінералогії, біогеохімії, радіогеології, вчення про живу речовину; теорії ноосфери як якісно нового стану розвитку біосфери, він був «хрещеним батьком» багатьох науково-дослідних інститутів, музеїв, наукових шкіл, організатором і першим президентом Української академії наук, захисником академічних свобод, принципів демократії, справедливого розв’язання національного питання в Україні.

В.І. Вернадський. Вчений. Мислитель. Громадянин [Текст] : праці вченого та л-ра про нього з фондів Нац. б-ки ім. В. І. Вернадського : бібліограф. покажчик / уклад.: Л. В. Беляєва, Л. С. Новосьолова. — К. : Академперіодика, 2003. — 259 с. — Всього примірників у відділах: ібв (1)

Анотація: До науково-бібліографічного видання увійшли праці вченого, листування, література про його життя та діяльність, відомості про його рукописну спадщину, що зберігаються у фондах Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського.

Всі видання наявні у фондах бібліотек Херсонської ЦБС та Центральної бібліотеки імені Лесі Українки.

Про життя та наукову діяльність Володимира Вернадського в періодичних виданнях

Володимир Вернадський

Випереджаючи час. До 150-річчя від дня народження В. І. Вернадського // Календар знаменних і пам’ятних дат. — 2013. — N 1. — С. 119–127 : портр. — Бібліогр. наприкінці ст.

Існувати — значить мислити : до 140-річчя від дня народження В. І. Вернадського // Календар знаменних і пам’ятних дат. — 2003. — N 1(І квартал). — С. 71–76. — Бібліогр. наприкінці ст.

Кононов, Ілля. “Даниленко В. В.І. Вернадський: Простір життя і думки” / І. Кононов // Український історичний журнал. — 2020. — N 5. — С. 233–236. — Бібліогр. в підрядк. прим. — Рец. на кн.:Даниленко В. В. І. Вернадський: Простір життя і думки / В. Даниленко. — К.: Академперіодика, 2019. — 352 с.

Ладановська Д.О.Біогеохімія та внесок В.І. Вернадського та В.В. Ковальського у її розвиток / Д. О. Ладановська // Країна знань. — 2018. — N 5. — С. 17–18.

Матета О.А.Політико-психологічний аспект у концептуальних ідеях академіка В. І. Вернадського / О. А. Матета, О. В. Урін // Практична психологія та соціальна робота. — 2012. — N2. — С. 55–57.

Савіна В.В. 100-річний ювілей Національної академії наук України / В. В. Савіна // Країна знань : науково-популярний журнал для юнацтва. — 2018. — N 9/10. — С. 2–7.

Тіщенко, Антоніна. Володимир Іванович Вернадський і бібліографія: діяльнісний підхід / А. Тіщенко // Бібліотечний форум України. — 2013. — N 1. — С. 55–58. — Бібліогр. наприкінці ст.

“Тут не так, як у Росії” : (з подорожніх нотаток молодого В. Вернадського) / вступ. ст. В. Даниленка // Український історичний журнал. — 2020. — N 3. — С. 199–213.

Шендеровський, Василь. Перший президент Української академії наук. До 150-річчя Володимира Вернадського / В. Шендеровський // Дивослово. — 2013. — N 2. — С. 54–57 : портр. — Бібліогр. наприкінці ст.

Шуляр, Василь. Природовідповідна (ноосферна) складова сучасного уроку української літератури : стаття 1 / В. Шуляр // Українська література в загальноосвітній школі : науково-методичний журнал. — 2013. — N 1. — С. 15–17. — Бібліогр. наприкінці ст.

Анотація: Серія статей передбачає розкриття ноосферних імперативів у системі літературної освіти. Автор ставить за мету розкрити роль кожного суб’єкта літературної освіти у співпраці за новою парадигмою, яка зорієнтована на реалізацію природовідповідної, здоров’язбережувальної складової сучасного уроку/заняття на компетентнісно-діяльнісній основі. Запропоновані матеріали присвячені 150-річчю від дня народження Володимира Вернадського.

Тіщенко, Антоніна.Володимир Іванович Вернадський і бібліографія: діяльнісний підхід / А. Тіщенко // Бібліотечний форум України. — 2013. — N 1. — С. 55–58. — Бібліогр. наприкінці ст.

Грабовський, Сергій. Як геній “акліматизувався” в Україні [Текст] : драма ідей Володимира Вернадського / С. Грабовський // День : ежедневная всеукраинская газета. — 2017. — N 23/24(10–11 лют. — С. 21. — Режим доступу: https://m.day.kyiv.ua/uk/article/istoriya-i-ya/yak-geniy-aklimatyzuvavsya-v-ukrayini

Данилець, Олександр. Малюнок на віки : [100 років першому портретному зображенню академіка В.Вернадського] / О. Данилець // Урядовий кур’єр : газета центральних органів виконавчої влади. — 2013. — N 217(23 листоп.). — С. 24.

Дубровіна, Любов. Наукова вершина Вернадського — ноосфера : [150 років від дня народження першого президента Академії наук України] / Л. Дубровіна, О. Онищенко // Урядовий кур’єр : газета центральних органів виконавчої влади. — 2013. — N 46(12 берез.). — С. 13.

Ена, Василий. Крымские вояжи академика Вернадского [Текст] / В. Ена // День. — 2013. — N 47/48(15/16 марта. — С. 13.

Онищенко, Алексей. “Вы знаете, как мне дорога Украина…” К 150-летию со дня рождения В.И.Вернадского / А. Онищенко, Л. Дубровина // День. — 2013. — N 44(12 марта). — С. 5. — Библиогр. в конце ст. .

Папакін, Георгій. Iдея, час якої назрів : Павло Скоропадський та Українська академія наук / Г. Папакін // День : ежедневная всеукраинская газета. — 2018. — N 208/209(16–17 листоп. — С. 21 ; № 213/214(23–24 листоп.). — С. 21 ; № 218/219(30 листоп.-1 груд.). — С. 21.

Савкив, Богдан.Не русский и не советский : [об укр. акад. В. Вернадском] / Б. Савкив // День : ежедневная всеукраинская газета. — 2015. — N 169/170(18–19 сент. — С. 13 : фот.

Грабовський, Сергій. Як геній “акліматизувався” в Україні : драма ідей Володимира Вернадського / С. Грабовський // День : ежедневная всеукраинская газета. — 2017. — N 23/24(10–11 лют. — С. 21.

Данилець, Олександр. Малюнок на віки : [100 років першому портретному зображенню академіка В.Вернадського] / О. Данилець // Урядовий кур’єр : газета центральних органів виконавчої влади. — 2013. — N 217(23 листоп.). — С. 24.

Дубровіна, Любов. Наукова вершина Вернадського — ноосфера : [150 років від дня народження першого президента Академії наук України] / Л. Дубровіна, О. Онищенко // Урядовий кур’єр : газета центральних органів виконавчої влади. — 2013. — N 46(12 берез.). — С. 13.

Ена, Василий. Крымские вояжи академика Вернадского / В. Ена // День. — 2013. — N 47/48(15/16 марта. — С. 13.

Онищенко, Алексей. “Вы знаете, как мне дорога Украина…” К 150-летию со дня рождения В.И.Вернадского / А. Онищенко, Л. Дубровина // День. — 2013. — N 44(12 марта). — С. 5. — Библиогр. в конце ст. .

Папакін, Георгій. Iдея, час якої назрів : Павло Скоропадський та Українська академія наук / Г. Папакін // День : ежедневная всеукраинская газета. — 2018. — N 208/209(16–17 листоп. — С. 21 ; № 213/214(23–24 листоп.). — С. 21 ; № 218/219(30 листоп.-1 груд.). — С. 21.

Савіна В.В. 100-річний ювілей Національної академії наук України / В. В. Савіна // Країна знань : науково-популярний журнал для юнацтва. — 2018. — N 9/10. — С. 2–7.

Савкив, Богдан. Не русский и не советский : [об укр. акад. В. Вернадском] / Б. Савкив // День : ежедневная всеукраинская газета. — 2015. — N 169/170(18–19 сент. — С. 13 : фот.

Фільми про Володимира Вернадського

Володимир Вернадський. Біографія. Історія України! #Вернадський #історія
Академік Володимир Вернадський і його кохана дружина Наталія Старицька #градолі #володимирвернадський #документальний
Владимир Вернадский | Изменившие мир
1000 гривень (Володимир Вернадський)
Антарктичний урок 4: Як Україна отримала станцію “Академік Вернадський”?
Володимир Вернадський: неоднозначний філософ, пантеїст та науковець | Культові українці

Імені Володимира Вернадського

Одна з найбільших бібліотек світу. Столітній сховок знань, артефактів та читацьких таємниць. Ззовні — монументальний хмарочос, усередині — п’ятнадцять мільйонів книжок та понад дев’ятсот працівників. Чим особлива та як захоплює Національна бібліотека імені Володимира Вернадського — покажемо вам просто зараз! Національна бібліотека імені Вернадського — це не тільки полиці з книгами та читальні зали. Але й 5 інститутів та 56 відділів, які контролюють чимало важливих процесів: відставрації книг до наукових досліджень. Ми відвідали кожний з них — і зараз розповімо про найцікавіші.

Приємного перегляду! Дякуємо за увагу!

Укладач: відділ інформаційного та довідково-бібліографічного обслуговування Центральної бібліотеки імені Лесі Українки, м. Херсон, Україна

2021 р.

--

--

Бібліографічний відділ Херсонської ЦБС

Інтерактивні проекти бібліографічного відділу Херсонської централізованої бібліотечної системи