МАТЕМАТИКА В СУЗІР’Ї ВЕЛИКИХ

віртуальна виставка до Року математики в Україні (2020/21)

Математика — це спосіб називати різні речі одним ім’ям.

Пуанкаре А.

Про математику в книгах

Бенджамін, Артур. Магія математики: як знайти x і навіщо це потрібно / Артур Бенджамін; [пер. з англ. М. Гоцацюка]. - К. : КМ-БУКС, [2018]. - 352 с. : ілюстр., табл. - Предм. покажч .: с. 345–350. — Екземпляри: БФ 1 (1), БФ 3 (1), БФ 13 (1), юн (1).- Анотація: Це та книга, про яку багато хто під час навчання у школі та в середніх та вищих навчальних закладах. Написана професором кафедри математики та професійним фокусом, вона містить велику кількість цікавих підкладів застосування математики, починаючи з обдумування ваги порцій морозивів та стратегії гри в покер і закінчуючи визначенням площі великої гори. Видання наповнене справжньою математичною магією, що дає змогу переглядати матір усіх цих наук під іншим, незвичним для широкого загалу, кутом зору. Окрім звичної точності, ви побачите в числах красу та чарівність, розуміючи зрештою значення значення "все геніальне - просто". Будучі визначеною у першу чергу для учнів та студентів, книга цікавить і математика-науковці, і люди, далекі від наук.

Бородкіна, Ірина Лаврентіївна.Теорія алгоритмів : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / І. Л. Бородкіна, Г. О. Бородкін ; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. — К. : Центр учбової літератури, 2020. — 185 с. : рис., схем., табл. — Бібліогр.: с. 183–184. — Екземпляри: БФ 1(1), БФ 2(1), БФ 3(1), БФ 11(1), БФ 13(1), БФ 14(1), БФ 15(1), БФ 16(1), БФ 19(1), БФ 23(1). — Анотація: Посібник призначається для знайомства студентів з формальними підходами до визначення поняття “алгоритм”, його властивостями, способами запису та підходами до їх розробки. В посібнику також детально розглянуті найвідоміші формалізації поняття алгоритма (машини Тюринга, машини Поста та нормальні алгоритми Маркова), велику увагу приділено методам та технологіям їх розробки. Для закріплення отриманих знань та набуття необхідних практичних навичок студентам пропонуються завдання для самостійної роботи, варіанти практичних завдань для проведення контрольної роботи, приклади питань для проведення контролю знань та довідкові матеріали, необхідні студнетам під час виконання самостійних завдань. Посібник розрахований на студентів виищих навчальних закладів.

Великий довідник школяра : природничі науки : 5–11 кл. : відп. прогр. зовнішнього незалежного оцінювання / О. М. Роганін [та ін.]. — Х. : Книжковий клуб “Клуб сімейного дозвілля”, 2016. — 736 с. : ілюстр. — Екземпляри: БФ 1(1), БФ 3(1), БФ 4(1), БФ 5(1), БФ 7(1), БФ 10(1), БФ 12(1), БФ 17(1), БФ 21(1), БФ 22(1). — Анотація: У великому довіднику школяра вміщено матеріал шкільного курсу з природничих наук — математики, хімії, фізики, біології, упорядкований за темами. Теоретичний матеріал викладений у простій і доступній для спийняття формі, супроводжується великою кількістю рисунків, схем, таблиць.

Литвин, Ірина Іванівна. Вища математика : навч. посіб. / І. І. Литвин, О. М. Конончук, Г. О. Желізняк ; М-во освіти і науки України , Держ. ком. зв’язку та інформатизації України, Львівський коледж держ. ун-ту інформаційно-комунікаційних технол. — 2-ге вид. — К. : Центр учбової літератури, 2017. — 368 с. : ілюстр. — Екземпляри: БФ 1(1), БФ 3(1), БФ 6(1), БФ 23(1), кх(1). — Анотація: Посібник містить виклад матеріалу курсу «Вища математика» в обсязі діючої програми для вищих закладів освіти першого та другого рівня акредитації, затвердженої управлінням кадрів та навчальних закладів Міністерства зв’язку України в 1998 році. Посібник призначається для студентів різних форм навчання та викладачів технікумів, ліцеїв, коледжів та гуманітарних інститутів. Достатньо широка система вправ дозволяє використовувати посібник як задачник.

Моріта, Масао. Математик, який перетворився на мурашку / Масао Моріта; [пер. з япон. О. Бондарчук]; іл. Кацудзі Вакісака. - Чернівці: Книги-ХХI; Чернівці: Чорні вівці, 2019. - 48 с. : кольор. ілюстр. - Екземпляри: БФ Ка (1), БФ Б (1), БФ П (1), БФ С (1), БФ Ін (1). — Анотація: " Є людина, яка віддалила все своє життя, щоб знайти відповідь на запитання" Що це таке? ". Це Ґотлоб Фреґе, німецький математик, який живе в ХІХ сторіччі. «І що, цей математик не знає, що таке одиниця?» - можливо, здивуєтеся ви. Тоді, а як ви пояснюєте, що таке «1»? Хай навіть знайдуться ті, хто покаже одне яблуко чи одну ручку та скаже: «Ось одна штука». Потім, яблуко й ручка - це не одне й те саме. І про те, і про інше можна сказати «один», але чому так? Думати про майбутнє чисел - це все одно, що розмірковувати про майбутніх людей. Отож, якщо ця книжка із зображеннями спонукатиме вас думати про майбутнє чисел, я буду щасливий ”.

Перельман, Яків Ісидорович . Жива математика / Я. І. Перельман; пер. з рос. мови, передм., прим. та заг. ред. В. О. Тадеєва. - Т. : Навчальна книга - Богдан, [2019]. - 240 с. : ілюстр. - (Класики популяризації наук). - (Країна Перельманія). — Екземпляри: БФ 6 (1), юн (1). — Анотація: Книга «Жива математика» всесвітньо відомого популяризатора наук Я.І. Перельмана написала одну з останніх у його серії книг, присвячених захоплюючий науці. Однак після цього вона розглядається автором, як свій рідний доступ до цієї книги. Складаючись з великої кількості різнорідних головолоків, цікавих оповідок та практичних порад, що мають математичну основу, книга відкриває завісу до деяких універсальних методів міркувань, характерних для математики як науки. Для читання книг не передбачається жодної спеціальної підготовки. Роз’єднання багатьох голосових голосів під силу зміцненню навчальних закладів навіть у початковій школі, бажаючи діяти з них, які можуть замислитися та знати науковець. Книга перекладалася з використанням мов світу, у тому числі й українською. Новий переклад українською мовою усуває прогалини попередніх, зокрема, у найближчому повному обсязі відтворюється авторський зміст для прижиттєвих видань та даних, що відображають стилістичні особливості сталевих україномовних конструкцій. Книга розрахована на всіх, хто полюбляє інтелектуальні розмови у роки дозвілля. Особливо буде корисним для учнів, які розвивають розвиток своєї математичної компетентності та розширення запасу математичних знань.

Сміт, Деніел. Думати, як Леонардо да Вінчі / Деніел Сміт; [пер. з англ. А. Мішти]. - К. : КМ-БУКС, [2018]. - 224 с. - Бібліогр.: С. 223. — Екземпляри: БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), аб (1). — Анотація: Леонардо да Вінчі, котрий жив більше ніж 500 років тому, - автор знаменитих художніх шедеврів, серед яких «Мона Ліза» та «Таємна вечеря», - вплив на кілька поколінь художників та мислителів. Він бачив взаємодію між мистецтвами та наукою, був створений і вдосконалений у своїй роботі та розробці багатьох методик, які ми продовжуємо використовувати дотепер. Ці дані в поєднанні з унікальною уявою дозволяють Леонардо да Вінчі робити винаходи, які протягом кількох століть випередили ваш час. Для широкого кола читачів .

Строґац, Стівен. Екскурсія математикою. Як через готелі, риб, камінці та пасажирів розуміють цю науку / Стівен Строґац; пер. з англ. Анастасії Дудченко. - К.:Наш формат,2019. -256 с.- Екземпляри: БФ 13 (1), БФ 23 (1), юн (1). Анотація: Математика - це не прісний набір формул. Вона скрізь, якщо знати, куди переглянути. Як розглядати синусоїди у смужках зебри? Що таке «математика матраців»? Як кідки в баскетболі пояснюють основи цифр? У цій книжці автор проводить математичну екскурсію: від рівня садочки до університету, дозволяючи будь-кому розібратися в цьому предметі і полюбити його.

Фрай, Ханна. Математика кохання: стереотипи, докази та пошук остаточного рішення / Ханна Фрай; [пер. з англ. І. Серебрякової]. - Х. : Віват, 2017. - 128 с. - (книги TED). — Екземпляри: БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 19 (1), БФ 20 (1), БФ 23 (1), БФ 24 ( 1), аб (1), юн (1). — Анотація: Якими б непередбачувані та мінливими не були закони любові, математика в змозі не лише їх описати, а й подекуди пояснити. З книжками ви дізнаєтеся, які в нас шанси знаходять і зберігають кохання, як зменшують розрішення і коли коштують на компроміс, що таке флірт і як отримують оптимальні алгоритми поведінки на вечірці. Поезія, живопис і музика можуть сказати про любов те, що не можна висловити звичайними словами. І так самою здатністю володіти математика. Автор дотепно і натхненно доводить, що математика є навдивовижу ефективним інструментом для укладання складних, часто незрозумілих, інших обурених, але завжди цікавих законів любові.

Янґ, Трейсі. Крута математика / Т. Янґ, К. Г'юветт; [пер. з англ. Г. Лелів]. - К. : Моя книжкова поліця, [2019]. - 112 с. : кольор. ілюстр. — Екземпляри: БФ 21 (1), БФ 22 (1).

Анотація: Автори цієї корисної та водночас захоплюючої книжок у зручній формі пояснюють основні поняття зі шкільної програми -наприклад, множина двозначних чисел - і відбивають розв'язування гідромудрів рівня, які не бачать у класі. А ідею підказують, як за справжнім круто давати собі раду з різними повсюдними проблемами в реальному житті! Книга буде цікавою не лише школярам, ​​а тим часом, хто ніяк не знайде часу за справжнім полюбити математику.

Всі ці книги, наявні у фондах бібліотек Херсонської ЦБС та Центральної бібліотеки імені Лесі Українки.

ЕЛЕКТРОННІ РЕСУРСИ ПРО ВИДАТНИХ МАТЕМАТИКІВ

МАТЕМАТИКИ
Архімед

Архімед [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. - Електрон. дані. - Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. - Загол. з титул. екрану. - Мова: укр. -Дата звернення: 10.03.2021

Архімед. Повелитель чисел. Archimedes. The master of numbers. (With English subtitles).
Олександр Астряб

Астряб, Олександр [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. - Електрон. дані. - Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki. - Загол. з титул. екрану. - Мова: укр. -Дата звернення: 10.03.2021

Микола Боголюбов (старший)

Боголюбов, Микола (старший) [Електронний ресурс]//Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. -Дата звернення: 10.03.2021

Георгій Вороний

Вороний, Георгій [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. -Дата звернення: 10.03.2021

Еваріст Галуа

Галуа, Еваріст [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. — Дата звернення: 10.03.2021.

Фрідріх Карл Гаус

Гаус, Фрідріх Карл [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. — Дата звернення: 10.03.2021.

Давид Гільберт

Гільберт, Давид [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. — Дата звернення: 10.03.2021.

Віктор Глушков

Глушков, Віктор [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. -Дата звернення: 17.03.2021

Рене Декарт

Декарт, Рене [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://ce.wikipedia.org/wiki/ . — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. — Дата звернення: 10.03.2021.

Мирон Зарицький

Зарицький, Мирон [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki /. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. -Дата звернення: 17.03.2021

Леонард Ейлер

Ейлер, Леонард [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. — Дата звернення: 10.03.2021.

Софія Ковалевська

Ковалевська, Софія Василівна [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. — Дата звернення: 10.03.2021.

Андрій Колмогоров

Колмогоров, Андрій Миколайович [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт] .. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. — Дата звернення: 10.03.2021.

Михайло Кравчук

Кравчук, Михайло [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. -Дата звернення: 17.03.2021

Володимир Левицький

Левицький, Володимир Йосипович [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. -Дата звернення: 17.03.2021

Готфрід Вільгельм Лейбніц

Лейбніц, Готфрід Вільгельм [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/ . — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. — Дата звернення: 10.03.2021.

Юрій Митропольський

Митропольський Юрій Олексійович[Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. -Дата звернення: 17.03.2021

Вінер Норберт

Норберт, Вінер [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. — Дата звернення: 10.03.2021.

Ісаак Ньютон

Ньютон, Ісаак (1643–1727) [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/ . — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. — Дата звернення: 10.03.2021.

Одна історія. З ким Ньютон відчайдушно боровся за першість у науковому світі
Михайло Острогрдський

Остроградський, Михайло [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. - Електрон. дані. - Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. - Загол. з титул. екрану. - Мова: укр. -Дата звернення: 17.03.2021

Блез Паскаль

Паскаль, Блез [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. — Дата звернення: 10.03.2021.

Жюль Анрі Пуанкаре

Пуанкаре, Жюль Анрі [Електронний ресурс // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. — Загол. з титул. екрану. — Дата звернення: 10.03.2021

Анатолій Скороход

Скороход, Анатолій [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. - Електрон. дані. - Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/. - Загол. з титул. екрану. - Мова: укр. -Дата звернення: 17.03.2021

Чайковський, Микола Андрійович[Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/ . — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. -Дата звернення: 17.03.2021
Микола Чайковський

Чайковський, Микола Андрійович[Електронний ресурс] // Вікіпедія: [сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/ . — Загол. з титул. екрану. — Мова: укр. -Дата звернення: 17.03.2021

ІНТЕРНЕТ РЕСУРСИ

Навчальний сайт з математики

Головною, відмінною від решти математичних сайтів, рисою даного сайту є он-лайн сервіси для вирішення завдань(наприклад, розв’язання квадратного рівняння, знаходження гіпотенузи і катетів прямокутного трикутника і т.п.). Вони дозволяють без зайвих зусиль, просто ввівши відомі параметри, одним натиском кнопки обчислити шукане значення. Ми присутні в соціальних мережах: Facebook та Твіттер.

Головоломки

Головоломки — одні з найцікавіших ігор, що вимагають проявити винахідливість, кмітливість, оригінальність мислення та вміння критично оцінити умови або постановку питання.Ви можете грати в них на самоті або влаштувати веселі змагання з друзями.

«Майстер-Тест» для тестування за допомогою онлайн тестів

Майстер-Тест — це безкоштовний інтернет сервіс, який намагається задовольнити потреби кожного, хто хоче використовувати інтернет для перевірки знань за допомогою тестів та підготовки студентів та учнів до проходження тестів. Основна мета ресурсу:Дати можливість легко створювати онлайн тести, використовуючи сучасні технології; Тестувати учнів / студентів в режимі онлайн; Створювати тренувальні тести, які можна проходити без підключення до мережі інтернет.

Репетитор — джерело знань

Сьогодні мова піде про сайт Репетитори України, який є одним з найбільших порталів в сфері освіти для пошуку учнів та репетиторів онлайн в Україні.

Він був створений в 2014 році спеціально для того, щоб допомагати учням і викладачам знаходити один одного. Даний проект є пошуковим ресурсом як для школярів, так і для репетиторів. У перших з’являється можливість підібрати для себе хорошого фахівця, а другим випадає шанс знайти нових клієнтів для своєї викладацької діяльності та вдосконалення таким чином педагогічних навичок.

Репетитори України

На цьому веб-ресурсі зареєстрована велика кількість фахівців різних предметів і спеціальностей, починаючи від репетиторів гуманітарних наук і закінчуючи викладачами ігор в шахи. Кожен з них проходив ретельний відбір: перевірка особистої інформації та кваліфікації.

Основна перевага проекту — швидкий підбір репетитора, який враховує індивідуальні побажання клієнта. Якщо ви бажаєте знайти хорошого репетитора для себе або когось із своїх рідних, близьких, ви вказуєте бажане місце проведення занять (місто, район), спосіб (Skype, особисті зустрічі), предмет, рівень викладача, вік та інші деталі. Після чого менеджери проекту протягом години підбирають викладача і він відразу ж вам передзвонює для узгодження дня та часу для першого заняття. Завдяки оперативній роботі працівників даного сайту ви швидко знайдете професійного репетитора, який надасть вам якісне навчання.

Цікавинки для допітливих

Фейсбук — Спільнота, яка провокує… на роздуми. Пожива для роздумів

Група вчителів математики України

Группа вчителів математки України на Фейсбук. Матеріали журналу “Математика в рідній школі”, дискусії, ідеї, плани, уроки

Математика. Фейсбук

Математика. Відеоуроки. Учням в допомогу. ЗНО та ДПА. Математика. Методичний матеріал, розробки уроків, контрольні роботи, ЗНО та ДПА.

Математика НОВА ПРОГРАМА: САЙТ

Сайт “Математика НОВА” створений для тощо, щоб кожен урок з математики завжди був цікавим та ефективним!

Математика НОВА. ФЕЙСБУК
  • Приєднуйтеся до нас в соціальних мережах — Фейсбук!
  • Якісні, змістовні та цікаві матеріали
  • Економія Вашого псобистого часу

Вивчаємо математику онлайн!Вивчаємо математику онлайн!На сайті ви знайдете математичні онлайн-курси для школярів і студентів.

Переваги:

  1. Можливість пройти навчання для тих, хто живе у віддалених куточках країни, невеликих містечках, селищах, селах.
http://matem.com.ua/

2. Збереження часу на переїзд в межах міста або від місця проживання до місця додаткового навчання.

http://matem.com.ua/

3. Онлайн-навчання для тих, хто не має можливості займатися з репетитором та додаткове навчання для тих у кого він є.

http://matem.com.ua/

4. Навчання у зручний для Вас час та у зручному для Вас місці.

http://matem.com.ua/
Цікава математика

Сторінка ФЕЙСБУК для всіх, хто цікавиться математикою.

Математика. Відеоуроки. Доступно та зрозуміло

Канал для всіх хто хоче опанувати складну, але цікаву науку математику. Ми допоможемо краще зрозуміти теми, теореми та визначення з алгебри та геометрії, покажемо розв’язки типових задач, та допоможемо підготуватися до ЗНО та ДПА.

Канал uklasicomua

Підготовка до ЗНО https://www.youtube.com/playlist?list...Відео систематизовані у СПИСКАХ ВІДТВОРЕННЯ по класам https://www.youtube.com/user/uklasico... — тут ви можете шукати відповіді на свої питання.

Підготовка на платформі EdEra

Можна підготуватись до складання ЗНО з української мови та літератури, Історії України, математики, фізики, біології, географії та англійської мови. Спецкурси:
Історія України в історіях, Математика. Просто, Автостопом по біології, Лафхаки з української мови, Лайфаки з української літератури. І зі ЗНО. Англійська мова.

Платформа Prometheus

Платформа масових відкритих онлайн-курсів

Prometheus — перший та найбільший проект безкоштовної освіти для всіх та кожного в Україні. Наша місія — зробити найкращі курси від провідних викладачів, університетів та організацій світу доступними для всіх. Ви вже з нами? Перегляньте найкращі курси! Ще не долучились до платформи? Зареєструйтесь зараз та змінюйте своє життя вже сьогодні!

--

--

Бібліографічний відділ Херсонської ЦБС

Інтерактивні проекти бібліографічного відділу Херсонської централізованої бібліотечної системи