НЕЗАЛЕЖНА УКРАЇНА — ОБЛИЧЧЯ ЕПОХИ

ДО 30-РІЧЧЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА

До Дня Нeзалeжності Укpаїни кожна область отpимала свій логотип у фоpмі квіточки. Міністepство культуpи pозpобило їx спeціально під кожний регіон. Кожна область Укpаїни має свою унікальну квітку-логотип з гpафічними eлeмeнтами та кольоpовою гамою пpапоpів цього регіону, а також квіти-символи сфер діяльності, як то: мeдицина, будівництво, наука, цифpові тexнології, виpобництво. Айдeнтика розpоблeна кpeативноюагeнцією “Пpовід”.

Проголошення незалежності України

24 серпня 1991 року на позачерговій сесії Верховної ради України прийнято Постанову та Акт проголошення незалежності України, затверджені конституційною більшістю, — Україна стала незалежною державою з неподільною та недоторканою територією, на якій чинними є тільки власні Конституція, закони та постанови уряду.

19–21 серпня 1991 року була здійснена остання спроба врятувати СРСР від розпаду — створений у Москві Державний комітет з надзвичайного стану (ДКНС — ГКЧП) і очолений віце-президентом СРСР Генадієм Янаєвим, оголосив про встановлення в країні надзвичайного стану і двома постановами обмежив дію конституції СРСР в частині дотримання громадянських свобод і встановивав контроль за засобами масової інформації. Наступного дня під приводом дотримання надзвичайного стану в Москву було введено війська, на урядовій дачі у Форосі було взято під домашній арешт президента СРСР Михайла Горбачова.

Того ж дня до Києва прибув генерал армії Валентин Варенников і разом з командуючим Київським військовим округом генерал-полковником Віктором Чечеватовим о 8 ранку віддав наказ всім військовим виконувати розпорядження ДКНС, після чого запропонував Голові Верховної ради України Леоніду Кравчуку зустрітися в ЦК КПУ, але отримавши відмову, погодився прибути до Верховної ради, де в присутності першого секретаря КПУ Станіслава Гуренка, віце-прем’єра Костянтина Масика в ультимативній формі, погрожуючи військовими репресіями, вимагав покірності Верховної ради та уряду УРСР.

Леонід Кравчук (зліва) і Михайло Горбачов, 1990 рік © Главком

Леонід Кравчук зайняв обережну позицію і в заяві по українському телебаченню закликав до стриманості, дисципліни та громадського порядку і не дав однозначної оцінки подіям у Москві, посилаючись на відсутність офіційних документів. Невизначеною була і заява Верховної ради України, прийнята після дводенної дискусії 20 серпня і опублікована лише 22 серпня. Підтримку московським путчистам висловило керівництво Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Харківської, Чернігівської областей та Криму, міст Кіровограда та Кривого Рогу. Українське телебачення та радіо ввело жорстку цензуру на телевізійні матеріали, повністю подавши всі документи ДКНС і не надавши жодної хвилини ефіру опозиції.

З власною заявою, в котрій дії ДКНС були названі неконституційними і незаконними виступила частина членів Призидії Верховної ради — Володимир Гриньов, Олександр Ємець, Дмитро Павличко, Володимир Пилипчук, Лесь Танюк, Ігор Юхновський та Володимир Яворівський. Ще в середині 19 серпня з заявою про некоституційність дій ДКНС виступив Народний рух України, а 50 донецьких депутатів різних рівнів звернулись до Президії ВРУ та жителів міста з заявою про категоричне невизнання ДКНС. Єдиною обласною радою, котра закликала до громадянської непокори та загального політчного страйку була Львівська рада.

Голова Верховної Ради Леонід Кравчук (в центрі) і його заступники Іван Плющ (зліва) та Володмир Гриньов, серпень 1991 року © Укрінформ

Основною силою, що виступила проти путчистів було кервництво Росії. Першого ж дня перевороту президент Борис Єльцин закликав громадян до опору; до будинку Верховної ради РРФСР почали прибувати москвичі, почалось будівництво барикад, на сторону законного уряду перейшла частина військових з бойовою технікою. Начальником штабу оборони Білого дому був член московького Руху український дисидент Григорій Куценко. Штурмувати будинок парламенту путчисти не наважилися і 21 серпня, коли відкрилася надзвичайна сесія Верховної ради Росії, стало зрозуміло, що путч провалився. З делегацією парламенту до Москви повернувся Михайло Горбачов. Наступного дня він скасував антиконституційні акти ДКНС, усунув членів хунти з їх посад та віддав їх під арешт.

Внесення прапора України до стін Верховної Ради, 24 серпеня 1991 року © Єфрем Лукацький

24 серпня 1991 року голосами 346 депутатів на позачерговій сесії Верховна Рада УРСР прийняла «Акт про державну незалежність України». З метою всенародного його підтвердження сесія вирішила провести 1 грудня республіканський референдум. Того ж дня були прийняті постанова «Про проголошення незалежності України» та «Про військові формування на Україні».

Акт проголошення незалежності України, 24 серпеня 1991 року © ЦДАВО України

26 серпня прес-секретар президента Росії від імені Єльцина заявив, що Росія, у випадку припинення союзницьких відносин з Україною, залишає за собою право на перегляд кордонів, що суперечило договору між Україною та Росією від 19 листопада 1990 року. Позиція російського керівництва була переглянута після дводенних переговорів Леоніда Кравчука і віце-президента Росії Олександра Руцького, що відбулись у Києві 28–29 серпня.

Момент голосування за Акт про державну незалежність України, 24 серпня 1991 року © Укрінформ

30 серпня 1991 року Леонід Кравчук підписав Указ Президії Верховної ради “Про заборону діяльності Компартії України”, як організації, що взяла участь в державному перевороті. Прийнятий 12 вересня 1991 року закон «Про правонаступництво України» проголосив Україну правонаступницею УРСР і частково правонаступницею СРСР.

1 грудня 1991 року в загальноукраїнському референдумівзяло участь 32 мільйони громадян України, з яких 90.35% підтвердили Акт про незалежність України. 5 грудня 1991 року Верховна рада України прийняла звернення “До парламентаріїв і народів світу”, в якому оголошувалось, що договір 1922 року про утворення СРСР Україна вважає стосовно себе недійсним і недіючим. 8 грудня, після підписання у Біловезькій Пущі президентами Білорусії, Росії та України спільної заяви, Радянський Союз перестав існувати як суб’єкт міжнародного права.

22 серпня 1992 року останній Президент УНР в еміграці Микола Плав’юк у присутності Президента Леоніда Кравчука, Голови Верховної Ради Івана Плюща і Прем’єр-міністра України Вітольда Фокіна урочисто проголосив Україну правонаступницею Української Народної Республіки.

Володимир Лук’янюк , спеціально для © «Цей день в історії»…

МОЯ УКРАЇНА — ЄДИНА ТА ВІЛЬНА!

Тридцять років тому Україна здобула незалежність, омріяну й вистраждану. Ми пропонуємо читачам згадати, як це було, поміркувати над сьогоднішнім днем і замислитися над своїм майбутнім…

Історія незалежності України в книгах та документах

Бармак, Микола. Російська військова окупація Правобережної України (друга половина XVIII — ХІХ ст.) [Текст] = Russian Military Occupation of Right Bank Ukraine (Latter Half of the 18th-19th Century) / Микола Бармак, Богдан Луговий, Наталія Мацко. — Тернопіль : Астон, 2019. — 336 с. — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), кх (1)

Анотація: У дослідженні розглянуто особливості російської військової окупації Правобережної України другої половини XVIII — XIX ст. Армія була використана російським самодержавством не лише як дієвий механізм інтригування значних територій до загальноросійської державної структури. Збройним силам відводилась домінуюча роль в залякування та придушенні опору місцевого населення, організації колоніального грабунку людських та матеріальних ресурсів, успішній реалізації владної стратегії, скерованої на повну окупацію українських земель. Рекомендовано науковцям і науково-педагогічним працівникам, краєзнавцям, вчителям, студентам та усім, хто цікавиться історією України.

Братко-Кутинський, Олексій. Феномен України [Текст] : Наук. дослідж. / Олексій Братко-Кутинський. — К. : Центр учбової літератури, 2019. — 224 с. — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 3 (1), БФ 8 (1), БФ 9 (1), БФ 11 (1), БФ 14 (1), БФ 15 (1), БФ 19 (1), чз (1), кх (1)

Анотація: Хто ми, українці, звідки ми, де наші корені — ці проблеми досліджує в своїй праці Олексій Братко-Кутинський. Вчений відкрив феномен України, на багатому фактичному матеріалі показав незвичайність, унікальність землі, на якій розташована наша держава, її місце в космосі, а отже унікальність українського етносу, породженого цією землею. Праця вченого розвінчує фальсифікації більшовицької історичної науки, відкриває людям правду, ставить все в нашій історії з голови на ноги. Немає сумніву, що пропонована праця може лягти наріжним каменем у створенні нової ідеології Української держави, живитиме і підтримуватиме невмиручість української ідеї. Написана просто, переконливо, з великим літературним хистом, книга “Феномен України” розрахована на всіх, хто цікавиться історією нашої країни.

Брехуненко, Віктор. Україна й українці [Текст] : ім’я як поле битви / Віктор Брехуненко ; Нац. акад. наук України, Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського. — К. : [Брехуненко Н. А.], 2020. — 272 с. : ілюстр., портр. — (Перемоги української зброї). — Прим.: с. 255–268. — Бібліогр.: с. 269–270. — Всього екземплярів у відділах: аб (1)

Анотація: У книзі в науково-популярному форматі розглянуто походження самоназви «Україна» та її перетворення на єдине ім’я українського світу, простежено появу ідентичності «українці», «український народ». За допомогою наукових аргументів спростовано маніпулятивні версії родоводу та смислового наповнення поняття «Україна». З’ясовується природа іншої нашої самоназви -«Русь» та похідних від неї понять: «Росія», «Мала Русь» /»Мала Росія», «Велика Русь» / Велика Росія» , «російський народ», «малоросійський народ». Показано як Московія привласнювала ім’я «Русь» та його грецький відповідник «Росія», видаючи світові за нібито свою природну самоназву.

Водотика, Тетяна. Ігри відображень [Текст] : у пошуках власного образу : якою бачить Україну світ / Тетяна Водотика, Євген Магда. — Х. : Vivat, 2017. — 352 с. —Всього екземплярів у відділах : БФ 23 (1), БФ 24 (1)

Анотація: Науково-популярне дослідження висвітлює еволюцію міжнародного іміджу України в історичній ретроспективі, теоретичніта практичні аспекти роботи над ним. За географічним принципом розкрито чинники впливу на спосіб сприйняття України в сучасному світі. Особливу увагу приділено історичному та навіть філософському контекстам функціонування стереотипів про Україну, а також історичному та політичному бекграунду формування її образу в різних країнах.

Ворон, Оксана. Становлення та функціонування Римо-католицької церкви у незалежній Україні (1991–2016 роки) [Текст] : монографія / Оксана Ворон, Олена Ворон ; М-во освіти і науки Украіни, Рівненський держ. гуманіт. ун-т. — К. : Центр учбової літератури, 2018. — 120 с. — Бібліогр.: с. 162–199. — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 3 (1)

Анотація: У монографії висвітлено процес реорганізації Римо-католицької церкви та основні вектори її діяльності у незалежній Україні. Порушується питання «національної» ідентифікації РКЦ, визначаються пріоритетні напрями євангелізаційної та харитативної роботи, виокремлюються причини православно-католицьких суперечностей. Окрема увага фокусується на проблемі функціонування РКЦ в умовах загострення суспільно-політичної ситуації в Україні.

Врочинська, Ганна Володимирівна. Історія традиційних українських прикрас [Текст] = History of traditional ukrainian adornments / [Г. В. Врочинська, Г. Г. Стельмащук]. — К. : Балтія-Друк, 2020. — 184 с. : кольор. ілюстр., кольор. фотогр. — Бібліогр.: с. 181–182. —Всього екземплярів у відділах : чз (1)

Анотація: Відомі етнографи розповідають про те, як з розвитком технологій розвивались і змінювались принципи виготовлення традиційних прикрас українців, які мали не тільки художньо-естетичний сенс, але і зберігали своєрідний культурний код нації. Цікаво, що прикрасами користувались не тільки переважно жінки, але й для чоловіків здавна існували власні традиції і системи визначених символів для позначення за допомогою прикрас в одязі, головних уборах, зброї тощо їхнього місця і становища в суспільстві.

Герасименко, Неля. Межигір’я: сторінки історії [Текст] / Неля Герасименко. — К. : Кліо, 2018. — 232 с. : портр. — Бібліогр. в підрядк. прим. — Імен. покажч.: с. 224–230. —Всього екземплярів у відділах : аб (1)

Анотація: У книжці розповідається про Межигір’я, мальовничу місцевість недалеко від Києва. Про його величну історію, яка сповнена легенд, переказів і драматичних подій. Детально описується функціонування Києво-Межи-гірського монастиря, починаючи від оповитого легендами заснування у XII ст. Значне місце відведене періодові, коли він був «військовим» храмом Запорозької Січі. Розглянуто діяльність фаянсової фабрики, відкритої на території монастиря після його ліквідації наприкінці XVIII ст., знову відновлення монастиря та його закриття після встановлення в Україні радянської влади і, врешті, руйнування монастирських приміщень та церков, знищення культурних надбань українського народу і побудови державної дачі.

Голод 1946–1947 рр. в Україні [Текст] : колективна пам’ять : зб. свідчень очевидців, спогадів-переказів їхніх рідних, меморіально-публіцистичних статей / Нац. акад. наук України, Ін-т історії України, Асоц. дослідників голодоморів в Україні, Дослід. фундація ім. Ольжича ; упоряд. вид. Василь Марочко. — К. : Видавець Марко Мельник, 2019. — 1176 с. — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 3 (1)

Анотація: Збірник матеріалів усної історії та краєзнавчої публіцистики є першим в Україні археографічно-меморіальним виданням, яке безпосередньо відтворює причини, обставини та соціально-демографічні наслідки повоєнного голоду 1946–1947 рр. в Україні.

Голубець, Микола. Велика історія України [Текст] : в 2-х т.: т. І / Микола Голубець. — К. : Центр учбової літератури, 2019. — 354 с. —Всього екземплярів у відділах : БФ А (1), БФ Зел (1), БФ Ка (1), БФ Ки (1), БФ Б (1), БФ П (1), БФ Ин (1), БФ Нд (1), БФ Зи (1), БФ Ст (1)

Анотація: Двотомник охоплює величезний період історії українського народу — від найдавніших часів. Історію було видано у Львові 1935 року обмеженим тиражем — 1,5 тис. прим. З того часу не перевидавалася. Чимало розділів висвітлюють події і факти, які відсутні у роботах М. Грушевського, Дм. Дорошенка, М. Костомарова, М. Аркаса та інших.

Голубець, Микола. Велика історія України. Від найдавніших часів [Текст] : [в 2-х т.]: т. ІІ / М. Голубець. — К. : Центр учбової літератури, 2019. — 402 с. —Всього екземплярів у відділах: БФ А (1), БФ Зел (1), БФ Ка (1), БФ Ки (1), БФ Б (1), БФ П (1), БФ Ин (1), БФ Нд (1), БФ Зи (1), БФ Ст (1)

Анотація: Двотомник охоплює величезний період історії українського народу — від найдавніших часів. Історію було видано у Львові 1935 року обмеженим тиражем — 1,5 тис. прим. З того часу не перевидавалася. Чимало розділів висвітлюють події і факти, які відсутні у роботах М. Грушевського, Дм. Дорошенка, М. Костомарова, М. Аркаса та інших.

Грабовський, Сергій. Генії проти ідіотів [Текст] : алгоритми української історії / Сергій Грабовський ; [худож. оформ. І. Пилипенко ; ред. О. Бондаренко]. — Вид. 3-тє перероб. й допов. — К. : Стилос, 2019. — 447 с. : ілюстр. —Всього екземплярів у відділах : БФ 23 (1), кх (1)

Анотація: Що реально внесла Україна у світову колиску талантів та досягнень? Ким та чим насправді варто пишатися нашому народові? Хто вони — ті генії, які є нашою славою? Україна в цьому сенсі досі «невідома самій собі», вона живе в полоні міфів, котрі утворюються як прихильниками «Сходу», так і «Заходу». Водночас спроби офіційного визначення «великих українців» обходять увагою багатьох унікальних особистостей, народжених на наших теренах. Тільки нині вони повертаються з багаторічного забуття, щоби постати перед нами в усій величі свого таланту. Про них — достойників світового рівня, яких Україна дала людству, про наші багаті здобутки та втрачені можливості — ця науково-популярна книга.

Грабовський, Сергій. Убити Сталіна, інакше його міфи вб’ють нас [Текст] : соціальна міфологія “найкращого друга фізкультурників” і його послідовників / Сергій Грабовський ; [ред. О. Бондаренко]. — К. : Стилос, 2019. — 503 с. — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 3 (1), аб (1)

Анотація: Книга присвячена соціально-історичній міфології, яка цілеспрямовано формувалася в Україні пропагандистськими та каральними органами в часи сталінізму і постсталінізму та продовжує формуватися зараз за допомогою російських мас-медіа й тих ЗМІ України, власники яких тією чи іншою мірою є адептами «русского мира». Вплив цієї міфології на свідомість і підсвідомість українських громадян істотно гальмував, гальмує і гальмуватиме, а часом і відкидатиме назад процеси формування модерної нації та становлення демократичної європейської Української держави. Книга містить чимало дискусійних положень, вводить у сферу громадського дискурсу низку нових концептів, покликаних пояснити та прояснити чинну українську ситуацію, і може бути рекомендована науковцям, учителям, студентам, усім тим, хто небайдужий до перспектив розвитку країни.

Грицак, Ярослав. Нарис історії України [Текст] : формування модерної нації XIX-XX століття / Ярослав Грицак. — К. : Yakaboo publishing, 2019. — 656 с. — Всього екземплярів у відділах: БФ 6 (1), чз (1)

Анотація: Посібник пропонує нову концепцію української історії модерної доби, що відображає найсучасніші досягнення української та світової науки. У центрі розповіді — складна, драматична і суперечлива історія українського націотворення. Особливий наголос робиться на ознайомлення читача з найновішими теоріями й інтерпретаціями цього процесу.

25 років. Заповіти незалежності України [Текст] / О. В. Савченко [та ін.]. — К. : Самміт-Книга, 2017. — 184 с. : фотогр. — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 13 (1), БФ 14 (1), БФ 15 (1), БФ 23 (1), аб (1), кх (1)

Анотація: Книгу присвячено пошукам відповіді на ключові питання новітньої історії України. Автори глибоко аналізують складові успіху українців в їх боротьбі за незалежність. Саме незалежність України, на думку всіх авторів, яка була здобута українцями у 1991 році, стала причиною розпаду СРСР. Книга також дає відповідь на питання чому самостійна країна з такими ресурсами за 25 років незалежності не стала успішною. Всі автори книги приймали активну участь у боротьбі за незалежність, а тому, їх роздуми зацікавлять як істориків, так і будуть корисними для нової політичної еліти країни.

Журавльов, Денис Володимирович. 100 ключових подій української історії [Текст] / Д. В. Журавльов. — Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2013. — 400 с. — Бібліогр. : с. 395. —Всього екземплярів у відділах : БФ П (1), чз (1), кх (1), юн (1).
Анотація: У книзі подано інформацію про ключові події ІХ-ХХ ст., що вплинули на життя України та українців у багатьох аспектах: політичному, соціальному, культурному. Детально розглянуто як передумови й причини кожної події, так і її перебіг та наслідки для сучасного нашої країни.

Капранови (брати). Історія нашої Церкви [Текст] / Брати Капранови ; наук. ред. Віталій Клос ; худож. Олександр Костенко. — К. : Зелений пес : Гамазин, [2018]. — 80 с. : кольор. ілюстр., кольор. фотогр. — Всього екземплярів у відділах: БФ 3 (1), чз (1)

Анотація: Усі ми знаємо, що Володимир хрестив Київ. Але звідки тоді взявся Московський Патріархат і що він робить в Україні? Хто такі греко-католики, і чим вони відрізняються від католиків? Звідки в нас протестанти і старообрядці?
Брати Капранови знамениті своїм вмінням розповідати просто і цікаво про найскладніші речі. Тому з цієї тоненької книжечки ви довідаєтеся не лише про карколомні пригоди, таємні змови та підступні інтриги, які супроводжували розвиток Української Церкви, але й дізнаєтеся про те, хто навчив Україну читати, друкувати книжки та завів у нас бібліотеки, хто склав першу абетку та привіз до Києва перший телескоп, чому в українських храмах так гарно співають — і багато іншого, прецікавого та надзвичайно потрібного кожному українцю.

Капранови (брати). Мальована історія Незалежності України [Текст] / Капранови ; худож. Юрко Журавель [та ін.]. — К. : Зелений пес, 2013. — 82 с. : кольор. ілюстр. — Всього екземплярів у відділах: БФ 3 (1), БФ 1 (1), БФ 13 (1), БФ 4 (1), БФ 5 (1), БФ 7 (1), БФ 10 (1), БФ 12 (1), БФ 17 (1), БФ 21 (1), БФ 22 (1), кх (1

Анотація: Незалежність не впала з неба — державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не переривалася до 1991-го.Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування. Це — книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями.

Коваль, Роман. “Батькам скажеш, що був чесним” [Текст] : невигадані історії та вояцькі біографії / Роман Коваль ; [худож. оформ. М. Мельника ; наук. ред. Ю. Юзич] ; Б-ка іст. клубу “Холодний Яр”. — К. : Історичний клуб “Холодний Яр” : Мельник М.Ю., 2019. — 568 с. : ілюстр., фотогр. — (Отаманія ХХ століття ; кн.10). — Всього екземплярів у відділах: юн (1)

Анотація: Про українсько-російську війну в 1917–1930-х роках та звичайних українців, які в боротьбі проти російських окупантів ставали героями. Книжка заснована на документах із ГДА СБУ і ЦДАВО України та спогадах вояків Армії УНР, учасників повстансько-партизанського руху і кубанських козаків. Рекомендовано Історичним клубом “Холодний Яр” для вивчення у вищих та середніх навчальних закладах України.

Кралюк, Петро Михайлович. Історія України “без брому”. Розвиток державності на українських землях [Текст] / Петро Кралюк ; [худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова]. — Х. : Фоліо, 2020. — 426 с. : ілюстр., портр., фотогр. — (Великий науковий проект). —Всього екземплярів у відділах : аб (1)

Анотація: Книга Петра Кралюка «Історія України, яку можна читати «без брому». Розвиток державності на українських землях» розкриває історію державних змін на теренах України від прадавніх часів до нашого сьогодення. Усупереч висловлюванню відомого українського письменника і політика початку ХХ ст. Володимира Винниченка, мовляв, не можна українську історію читати без брому, тобто заспокійливого, автор акцентує увагу на тому, що бездержавність — явище, характерне для багатьох народів. Тому українці у своєму прагненні створити власну державу були далеко не одинокі. Проте, проживаючи в різних країнах і обіймаючи високі посади, вони зробили чимало для становлення, зокрема Угорського королівства, Речі Посполитої, Російської імперії, Османської імперії, і врешті-решт здобули свою державу.

Лібер, Юрій. Тотальні війни [Текст] : творення модерної України у 1914–1954 роках / Юрій Лібер. — Х. : Vivat, 2019. — 528 с. — Всього екземплярів у відділах:БФ 19 (1), БФ 23 (1), чз (1)

Анотація: Завдання кожної нації — примиритися зі своєю пам’яттю, навчитися дивитись у майбутнє, враховуючи уроки минулого. Довга тінь війни, яка тяжіє над Україною, повсякчас повертає її до модернізації проектів і водночас до проживання травматичного досвіду. Автор переконливо доводить, що дві світові війни, революції, голод, геноциди й чистки, які протягом першої половини ХХ століття спустошували Європу, руйнували і заразом творили українську націю й відіграли важливу роль у формуванні сучасної України. Ця книжка — важливе дослідження масштабів і парадоксальних наслідків масового насильства, яке допомагає зрозуміти складну всторію ХХ століття.

Липовецький, Святослав. Бандерівці [Текст] : 200 історій з ХХ століття / Святослав Липовецький. — [3-тє вид.]. — Л. : Піраміда, 2017. — 564 с. : ілюстр., фотогр. —Всього екземплярів у відділах : БФ 1 (1), БФ 3 (1), БФ 9 (1), БФ 11 (1)

Анотація:“Бандерівці. 200 історій з ХХ століття” — книга, яка в одинадцяти розділах охоплює діяльність українського визвольного руху, що увійшов в історію як “українські націоналісти” чи “бандерівці”. Вперше в одній книзі зібрані історії про боротьбу УВО та ОУН в міжвоєнний період, рух опору під час ІІ Світової війни та півтора десятиліття після її завершення, феномени створені націоналістами в нацистських кацетах та радянському ГУЛАГу, діяльність, що її проводили в еміграції та на “малій зоні”. Велика частина текстів буде знайома читачам завдяки статтям, які автор публікував у журналах “Український Тиждень” та “Країна”, газетах “Україна Молода”, “День”, “Дзеркало Тижня” та “Газета по-українськи”, сайтах “Історична Правда” та “Україна Incognita”. Це уже третє видання книги, яка вперше з’явилася друком в 2009 році під назвою “Червоно-Чорне. 100 бандерівських оповідок”. Її наступне перевидання ввійшло в Топ-10 рейтингу “Книжка Року-2013” в серії “Минувшина”. Цього ж разу книга “Бандерівці. 200 історій з ХХ століття” містить вдвічі більше історій, але й тексти, які друкувалися в попередніх виданнях зазнали суттєвих змін та доповнень.

Кокотюха, Андрій. Покоління сміливих. Україна: 25 років незалежності[Текст] / Андрій Кокотюха. — Х. : Vivat, 2016. — 400 с. : кольор. ілюстр., кольор. фотогр. — Всього екземплярів у відділах: БФ 13 (1), БФ 1 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 9 (1), кх (1).

Анотація: …Ця книжка розгортає велике полотно долі держави, вигаптуване водночас гордістю за здобуті досягнення й перемогти і болем за помилки та поразки… Гортаючи сторінки, розумієш: не можна лишатися осторонь, бо найголовніша перемога чекає на нас попереду. У нас усе буде гаразд!

Масенко, Лариса. Конфлікт мов та ідентичностей у пострадянській Україні [Текст] / Лариса Масенко ; [худож. оформ. О. Я. Остапова]. — К. : Кліо, 2020. — 176 с. — Всього екземплярів у відділах : аб (1)

Анотація: Книжка містить серію есеїв, оприлюднених на сайті «Радіо Свобода» у 2016–2020 роках. Більшість публікацій стосуються сфери мовної політики і відтворюють історію боротьби громадянського суспільства та патріотичної державницької частини депутатського корпусу восьмого скликання у Верховній Раді з провідниками «русского мира» за утвердження державного статусу української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Особливу увагу приділено висвітленню дезінформації, брехні й маніпулятивних пропагандивних технологій, які використовують Росія і «п’ята колона» у боротьбі за збереження в Україні російськомовних середовищ як потенційного плацдарму для подальшого загарбання українських територій.

Мараєв, Владлен Ростиславович. Україна, 1918: хроніка [Текст] / Владлен Мараєв ; [худож. оформ. М. С. Мендор]. — Х. : Фоліо, 2020. — 298 с. — (Великий науковий проект). — Всього екземплярів у відділах: аб (1)

Анотація: Владлен Мараєв народився 1988 року в Києві. Закінчив магістратуру й аспірантуру історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Кандидат історичних наук (2014). Автор понад 280 наукових і науково-популярних публікацій, співавтор 5 навчальних і навчально-методичних посібників. Провідний науковий співробітник Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Збройних Сил України, з лютого 2019 року — ведучий програми «Історичний Контекст» на каналі «Ісландія». Сфера наукових інтересів: історія кінця XIX — початку XX століття, Українська революція 1917–1921 років, історія Києва. «Україна, 1918: Хроніка» — це огляд найбільш значущих для історії нашої Батьківщини подій, що трапилися у скорочений календарною реформою рік. Проголошення самостійності Української Народної Республіки, укладення Брест-Литовського миру з Центральними державами, гетьманський переворот і проголошення Української Держави під керівництвом Павла Скоропадського, заснування Української Академії наук, антигетьманське повстання під проводом Директорії та відновлення Української Народної Республіки — такої «програми» цілком могло вистачити на декілька десятиліть, але усе це і навіть більше вмістив у себе короткий 1918-й. Основну увагу приділено тим подіям, які, на думку автора, є найбільш важливими, цікавими й визначальними для подальшого розвитку нашої країни. Популярний виклад матеріалу в поєднанні з ілюстраціями й наведеними історичними джерелами (державними документами, газетними повідомленнями, щоденниковими записами і спогадами військових та політичних діячів того часу) сприяє легкому прочитанню і дає змогу усвідомити, скільки зусиль було докладено для того, щоб Україна стала незалежною.

Новоринський, Василь Миколайович. На грані вічного болю [Текст] : Галичина — Донбас. Два полюси в боротьбі за українську незалежність / Василь Новоринський. — К. : Кліо, 2018. — 304 с. : ілюстр., фотогр. —Всього екземрлярів у відділах : БФ 1 (1), БФ 3 (1)

Анотація: У книжці зібрано прижиттєві спогади і свідчення учасника національно-визвольної боротьби Василя Новоринського, бійця УПА, громадсько-політичного діяча, політв’язня, літератора. Після арешту і заслання звільненим з таборів заборонялося повертатися додому. Тому Василь Новоринський продовжив свою діяльність на Донбасі, а не на рідному Тернопіллі. Його життя — яскравий приклад людської незламності і непохитності громадянської постави. Книга складається з трьох частин: спогадів про національно-визвольну боротьбу, життя Донбасу напередодні російської окупації, а також літературного доробку В. Новоринського.

Невідома Україна [Текст] : унікальні місця та споруди / [уклад. С. Вербич]. — К. : Арій, [2020]. — 272 с. : фотогр. — (Таємниці історії). — Всього екземплярів у відділах: всего 1 : аб (1)

Анотація: Гортаючи сторінки цієї книги, читач помандрує визначними місцями України, побуває в містах, церквах, соборах, монастирях, які дихають історією, відвідає давні замки й фортеці — кам’яні свідки минулого нашого краю, ознайомиться з величними пам’ятками природи — дивовижними за своєю красою озерами, печерними комплексами, садово-парковими ансамблями, біосферними заповідниками. Усі перелічені споруди й пам’ятки природи — своєрідні візитівки України, які є її окрасою та гордістю.

Петровський, Володимир Володимирович. Історія України. Неупереджений погляд [Текст] : факти, міфи, коментарі / В. В. Петровський, Л. О. Радченко, В. І. Семененко. — Х. : Школа, 2007. — 592 с. : ілюстр. — Всього екземплярів у відділах : БФ 23 (1)

Анотація: Книга обіймає весь період появи та розвитку людських спільнот на території сучасної України. Автори відтворили складний, неоднозначно трактований шлях народу України до незалежності, не оминувши трагічних та величних сторінок у його життєписі. Видання буде безумовно корисним не лише для учнівської та студентської молоді, але й для всіх, хто цікавиться історією України.

Плохій, Сергій. Брама Європи [Текст] : історія України від скіфських воєн до Незалежності / Сергій Плохій ; [пер. з англ. Р. Клочка]. — 2-ге вид. — Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2018. — 496 с. : ілюстр., карти. — Бібліогр.: с. 477–483. — Алф. покажч.: с. 484–493. —

Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 13 (1), БФ 14 (1), БФ 19 (1), БФ 23 (1), чз (1), юн (1)

Анотація: «Брама Європи» охоплює історію України за два з половиною тисячі років — від Геродота і до наших днів. «Книга дуже сучасна в плані питань. По суті ця книга намагається відповісти на всі питання, які з’явилися в новинах про події в Україні за останні 2 роки », — говорить Плохій. Автор пояснює Революцію гідності і спростовує міфи про «русский мир”. “Європа для України дуже важлива як сама по собі, так і в якості противаги Росії і Російської імперії. Європа для українців — значно більше, ніж просто Європа з її достоїнствами і проблемами, Європейським союзом. Українська історія — дуже європейська”, — розповідає професор Сергій Плохій. Автор припускає, що причиною розпалювання війни на Сході України стала ідея про відсутність в українському суспільстві власної національної ідентичності. Всі, хто цікавиться історією України, зможуть подивитися на неї під іншим кутом.

Попельницька, Олена Олексіївна. Загадкова Україна [Текст] : таємниці та легенди / Олена Попельницька. — К. : Арій, [2020]. — 352 с. : ілюстр. — (Таємниці історії). — Всього екземплярів у відділах: аб (1)

Анотація: У цій книжці в популярній формі реконструйовано українські міфи, легенди, перекази та загадкові сторінки української історії на основі згадок у літописах та інших творах давнього і середньовічного письменства, фольклорі, топоніміці тощо. Прагнучи хоча б побіжно охопити найцікавіші аспекти української історії та міфології, починаючи від найдавніших часів, автор знайомить читача переважно з маловідомими міфами й легендами, намагаючись якомога повніше представити різні історичні епохи та персоналії. Зокрема розкриває таємниці стародавнього Трипілля, українських скарбів, переповідає легенди про карпатських духів, печерських святих і видатних історичних постатей та ще багато захопливого, нерозгаданого й таємничого.

Рідна моя Україна [Текст] : [обряди, повір’я, пісні, прикмети, прислів’я, приказки] / [уклад. І. І. Сметана]. — Х. : Vivat, 2019. — 352 с. : ілюстр. — (Оберіг). — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 8 (1), БФ 9 (1), БФ 11 (1), БФ 13 (1), БФ 14 (1), БФ 15 (1), БФ 16 (1), БФ 19 (1), БФ 20 (1), БФ 24 (1), кх (1)

Анотація: У книжці наведено відомості про українські звичаї й обряди, повір’я, прикмети, символи, народні знання і творчість, про побут і працю українців, а також тексти пісень, народних усмішок, скоромовки, лічилки, прислів’я і приказки.

Русначенко, Анатолій. Нариси новітньої історії України [Текст] : [монографія : в 5 кн.] / Анатолій Русначенко. — К. : Олег Філюк, 2017.
Кн. 5. — 2017. — 624 с. — Прим.: с. 565–572. — Ім. покажч.: с. 573–619. — Всього екземплярів у відділах: кх (1)

Анотація: Твір Анатолія Русначенка є спробою дати власне цілісне бачення новітньої української історії, від початку XX століг революції 1914–1923 рр., до сучасності. Погляд автора україноцентричний, але він не оминає східно — і центрально європейської перспективи. Для здійснення цієї мети дослідник послідовно використовує дві парадигми: тоталітаризму й імперії, що в тій іншій мірі притаманні і його попереднім викладам. В центрі уваги український народ у його взаємовідносинах з сусідами в Україні і поза її межами в добу революцій, її, України, нової колонізації совєтською імперією і постколоніального розвитку. Автор вказує на витоки комунізму і більшовизму в Росії і спроби перенести їх на український грунт, які призвели до жахливих наслідків у вигляді російсько-українських війн, голодоморів, колективізацій і депортацій населення. Аналізується національна політика більшовиків в Україні у вигляді українізації а потім шаленої совєтізації, зокрема, і через русифікацію, з погромом інтелігенції і національної культури до II Світвої війни і після неї. Монографія вигідно вирізняється від інших таких узагальнень тим, що автор в своїй праці приділяє багато місця високій культурі, церкві, пише і про національні меншини, у книзі аналізується й соціальний, національний склад компартії в Україні. Стосовно першої, то автор прагне показати вплив імперської політики на культуру в Україні того часу. Охоплено найважливіші історичні події на всіх українських етнічних землях, зокрема події Світової війни, української революції середини століття, національно — визвольний рух в наступні десятиліття, економічну і соціальну політику, спроби деколонізації і соціально-економічного розвитку країни після 1991 р. Не оминає дослідник і того, як ставилися люди до дій влади в той час, середовище самої влади в Україні, її характер. Також автором висвітлюються події «помаранчевої» революї «революції гідності» 2013–2014 років. Монографія складається з нарисів у вигляді кількох книг, які є результатом читаного нормативного курсу і може бути посібником для викладачів, вчителів, студентів історичних, гуманітарних спеціальностей вузів, всіх, кому небайдужа наша історія.

Рущенко, Ігор Петрович. Війна цивілізацій: анатомія російсько-українського конфлікту [Текст] : [монографія] / Ігор Рущенко ; [худож. оформ. П. Ф. Гальченка]. — К. : Києво-Могилянська академія, 2020. — 436 с. : ілюстр., табл. — Бібліогр. наприкінці розд. — Всього екземплярів у відділах: аб (1)

Анотація: Монографія є другою книжкою автора, що присвячена поточній російсько-українській гібридній війні. Проте її зміст — більш широким, ніж події самої війни. Автор намагається дативідповідь на фундаментальні запитання: з ким, чому і за що ведеться війна? Що штовхає Московію 500 років поспіль незмінно спрямовувати зброю проти України? Якими принципами, методами, технологіями керується агресор? Теоретичною базою відповідейна поставлені питання є цивілізаційний підхід. Він дозволяє стверджувати, щопоточна війна має міжцивілізаційний характер. Україна залишається форпостом європейської (західної) цивілізації і веде війнуза існування та власну ідентичність з московсько-ординською цивілізацією, що незмінює власний соціокультурний код сотні років від моменту свого виникнення наруїнах монгольської імперії. Книжка розрахованана широке коло читачів, що цікавлятьсяісторією й сучасним старном україно-російськихвідносин, військово-політичними питаннями, вона можебути корисною військовим, експертам в галузі національної безпеки, політологам,історикам, соціологам, представникам академічного середовища, які працюють зістудентами тощо.

Сегеда, Сергій Петрович. Видатні жінки української історії. Біографічні нариси на тлі історичних подій [Текст] / [С. П. Сегеда ; голов. ред. В. Строля]. — К. : Балтія-Друк.
Кн. 1 : Х-ХVІІІ ст. / [худож. оформ. О. Андрощука ; фотогр. О. Іванова]. — 2020. — 264 с. : кольор. ілюстр., кольор. фотогр. . — Імен. покажч.: с. 252–255. — Бібліогр.: с. 256–260. — Термінол. слов.: с. 260–261. — Всього екземплярів у відділах: чз (1). — Авт. зазнач. у вих. дан. на прикінцевій сторінці
Анотація: Ця книжка — перша частина виданн, присвяченого тим жінкам Русі-України, що залишили помітний слід в історії. Слово “шляхетний” має кілька значень, і серед них “особа знатного походження” та “благородна людина”. Обидва визначення пасують нашим героїням: деякі з них походили з великокняжих родів династій Рюриковичів і Гедиміновичів та їхніх числених відгалужень, інші належали до козацького стану, що після закінчення княжої доби майже два століття відіграв роль національної еліти.

Скарби та реліквії України [Текст] / [уклад. С. Вербич]. — К. : Арій, [2020]. — 352 с. : ілюстр., портр., фотогр. — (Таємниці історії). —Всього екземплярів у відділах : аб (1)

Анотація: Сьогодні українці часто ставлять собі питання: а що знають про нас у світі? Певною мірою на нього відповідає пропонована книжка, що продовжує серію «Таємниці історії». У ній в науково-популярній формі розповідається про матеріальне й культурне надбання нашого народу від найдавніших часів до сьогодення. Тут допитливий читач довідається про реліквії, які в минулому належали історичним діячам, а також про речі, що стали символами нашої державності й незалежності, зануриться в таємничий світ легенд і переказів про незвичайні матеріальні скарби, сховані на території України. Не менш важливі й скарби духовні, якими пишаються українці. А це і давні книги, і картини, й ікони… Гортаючи сторінки книги, читач дізнається і про непересічні витвори ювелірного мистецтва, скульптури й архітектури, ознайомиться зі знахідками із стародавніх могил і курганів, почерпне інформацію про різні предмети, які дійшли до нашого часу з глибини століть. У кожного з них своя захоплива історія, яка нікого не залишить байдужим, адже це — своєрідний культурний літопис нашої країни.

Скляренко, Галина Яківна. Українські художники: з відлиги до незалежності [Текст] : [у 2-х кн.] / Галина Скляренко. — К. : Huss, 2018 — Кн. 1. — 280 с. : кольор. ілюстр.(Українське Мистецтво XX-XXI). — Всього екземплярів у відділах: БФ 3 (1), кх (1). —

Анотація: Присвячена українському мистецтву другої половини XX століття, книга висвітлює процеси його поступу через творчі біографії видатних художників кількох поколінь — з відлиги до Незалежності. Уважний аналіз мистецтва кожного з них — живопису, графіки, скульптури, фотографії, нових концептуальних практик — дає можливість не лише певною мірою реконструювати складні колізії та суперечності епохи, ту еволюцію, якої зазнали уявлення про мистецтво у вітчизняному художньому середовищі у пізньорадянські десятиліття, а й висвітлити особливості культурно — мистецьких процесів в Україні, зокрема, неоднозначне розшарування творчих сил у офіційному та неофіційному просторі, вплив на мистецтво ідеологічних коливань у суспільно-культурному кліматі країни, індивідуальне осмислення національних традицій та світового художнього досвіду. Творчість кожного з представлених у книзі художників постає як яскраве та своєрідне явище, що у свій спосіб не лише віддзеркалювало свій час, а й надавало йому нового змісту. Видання розраховане на істориків мистецтва, критиків, художників та зацікавлених читачів.

Сорока, Юрій Володимирович. 100 важливих подій історії України [Текст] / Юрій Сорока. — Х. : Фоліо, 2019. — 208 с. : кольор. фотогр. . — (Справжня історія). — Всього екземплярів у відділах: БФ 6 (1), кх (1), БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 9 (1), БФ 11 (1), БФ 13 (1), БФ 14 (1), БФ 15 (1), БФ 16 (1), БФ 19 (1), БФ 20 (1), БФ 24 (1), БФ Ка (1), БФ С (1), БФ Ст (1)

Анотація: Історія України схожа на мапу, яка містить безліч білих плям. І це не простий збіг обставин, а результат цілеспрямованої державної політики. Протягом століть над тими плямами дбайливо працювали сотні різних людей, найнятих владою метрополій. Ці творці міфів і фейків зробили все для того, щоб наша історія, як і сама Україна, постала перед нащадками у світлі, вигідному для тих, хто намагався асимілювати спадок Київської Русі. Проте час завжди розставляє все по своїх місцях. Тож у цьому виданні ми спробували зібрати події, які сформували ту Україну, котру ми знаємо зараз, і які сприятимуть її розвиткові й надалі. Ми намагалися зосередитися на позитивних подіях української історії, умовно кажучи, на перемогах. Досить довго експлуатувався образ нашої країни як безпорадної жертви, яка постійно страждає, співає сумних пісень і не здатна протистояти зовнішньому тиску. Але заглиблення в реальну історію України доводить, що це не так. Голос минулого промовляє до нас із десятків літописів, документів та історичних розвідок. Відчайдушні герої, незламні воїни, талановиті творці, видатні політичні діячі, геніальні філософи та науковці — ось хто творив історію нашої країни. І, звичайно, треба, щоб про них та їхні досягнення дізналось якомога більше наших громадян. Ця книга є спробою об’єднати під однією обкладинкою найвагоміші моменти нашої історичної спадщини і продемонструвати, що, попри все, Україна пам’ятає своє минуле і має намір, враховуючи свій багатющий історичний досвід, будувати власне щасливе майбутнє

Таїрова-Яковлева, Тетяна Геннадіївна. Гетьмани України. Історії про славу, трагедії та мужність [Текст] / ТетянаТаїрова-Яковлева ; пер. з рос. Наталії Єгоровець. — 2-ге вид. — К. : Кліо, 2019. — 424 с. : ілюстр. —Всього екземплярів у відділах : БФ 3 (1), кх (1)

Анотація: У книзі представлені одинадцять біографій гетьманів, які були військовими і політичними лідерами України XVII-XVIII ст. Ознайомлюючись з їх долею, читач зможе відкрити для себе маловідомі та забуті сторінки української історії. Слава і трагедія, мужність і віроломство, видатний талант і заступництво фортуни дивним чином сплелися в житті цих людей. Вони були дуже різними, і кожному з них довелося залишити свій слід в історії Українського гетьманства. Згадуючи про них, ми краще розуміємо той складний, суперечливий, але героїчний час, оповитий ореолом романтики. Книга адресована науковцям, викладачам, студентам, а також усім, хто цікавиться історією України.

Томенко, Микола Володимирович. Україна: історія Конституції [Текст] : навч. посіб. / Микола Томенко. — К. : Генеза, 2015. — 144 с. : кольор. ілюстр. — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 8 (1), БФ 9 (1), БФ 11 (1), БФ 13 (1), БФ 14 (1), БФ 15 (1), БФ 16 (1), БФ 20 (1), БФ 23 (1), БФ 24 (1), БФ 4 (2), БФ 5 (1), БФ 7 (1), БФ 10 (1), БФ 12 (1), БФ 17 (1), БФ 21 (1), БФ 22 (1), БФ А (1), БФ Зел (1), БФ Ка (1), БФ Ки (1), БФ Б (1), БФ П (1), БФ С (1), БФ Ин (1), БФ Нд (1), БФ Зи (1), БФ Ст (1), чз (1), кх (1), юн (1)

Анотація: Навчальний посібник, написаний відомим політикомі громадським діячем, присвячений висвітленню питань історії розвитку українського конституціоналізму від найдавніших часів до сьогодення. Вміщено аналіз конституційних документів, що характеризували суспільно-політичне життя на українських теренах, а також повні тексти “Пактів і конституцій…” Пилипа Орлика та Конституції незалежної України. Посібник може бути використаний для поглибленого засвоєння курсів правознавства, політології, філософії, етапів виникнення і розвитку державотворчого мислення під час викладання історії України. Посібник може бути використаний для поглибленого засвоєння курсів правознавства, політології, філософії, етапів виникнення і розвитку державотворчого мислення під час викладання історії України в загальноосвітніх та вищих навчальних закладах, а також стане у пригоді науковцям, викладачам, політикам та широкому загалу читачів, які цікавляться національною політикою, філософією, історією.

Украина: гербы и флаги = Ukraine: arms and flags[Текст]:[понад 1340 зображень гербів і прапорів обл., районів і міст України] / [пер. на англ. : Л. В. Білоусова, О. О. Коптєвої, пер. на рос. О. В. Серьогіної ; авт. проекту, упоряд.: В. Г. Кисляк, О. А. Нескоромний ; вступ. слово А. Гречила]. — К. : Парламентське видавництво, [2020]. — 496 с. : кольор. ілюстр. — Прим.: с. 475. — Покажч.: с. 476–490. — Всього екземплярів у відділах: чз (1)

Анотація: Пропонована книга є певним підсумком більш ніж 20-річного періоду створення місцевої символіки. До неї включено понад 1340 зображень гербів і прапорів областей, районів і міст України. Для істориків, фахівців-геральдистів та всіх, хто цікавиться українською символікою.

Україна. Нова епоха: 1991–2011 [Текст] / [упоряд. А. А. Кокотюха]. — Київ : КМ, 2011. — 352 с. : фотогр. — Всього екземплярів у відділах: кх (1), чз (1)

Анотація: На карті світу сьогоднішня Україна, з її тисячолітньою історією, — одна з наймолодших незалежних держав. Усе, що відбувається нині з нами, визначає наше життя, мислення, впливає на менталітет і часом докорінно змінює звички та звичаї. Пропоноване читацькій увазі подарункове видання — спроба озирнутися на минулі двадцять років і згадати, чим ми жили починаючи з 24 серпня 1991 року, що забулося, що ні, про що згадуємо з радістю, а про що з болем. Усе це — і Чорноморський флот, і “кравчучки”, і бандитизм 1990-х, і Вєрка Сердючка, і введення гривні, і “Роксолана”, і “кучмагейт”, і Помаранчева революція, і розкладачка в кабінеті прем’єр-міністра, усі перемоги в світі й поразки всередині країни — це ми, наше життя і наша доба. Книга пропонує згадати події, факти й людей, без яких ми сьогодні не можемо уявити ні себе, ні свого життя у власній молодій державі. Для широкого кола читачів.

Уривалкін, Олександр Миколайович. Гетьмани України та кошові Запорозької Січі [Текст] / О. М. Уривалкін, М. О. Уривалкін. — К. : КНТ, 2020. — 396 с. : ілюстр., портр. — Бібліогр.: 386–394. —Всього екземплярів у відділах : БФ 1 (1), БФ 3 (1), БФ 8 (1), БФ 11 (1), БФ 14 (1), БФ 19 (1), БФ 20 (1), БФ 23 (1), БФ 24 (1), БФ А (1), БФ Зел (1), БФ Ка (1), БФ Ин (1), БФ Зи (1), БФ Ки (1)

Анотація: В історії українського народу особливе місце посідає козацтво — його гордість, його сила й протягом багатьох століть його опора. У XVI ст. козаки заснували Запорізьку Січ — військово-політичну організацію з виборністю керівників і з рівним правом участі усіх козаків у виборах. Формально найвища влада на Січі належала Військовій козачій раді. На раді козаки обирали собі керівника — кошового або гетьмана. З середини XVII ст. ці посади мають різні значення. Кошовий отаман — керівник Запорозької Січі, а титул «гетьман» мав значення правителя України (козацької держави). Дане видання на широкому обсязі фактичного матеріалу розповідає про кошових отаманів та гетьманів, з якими пов’язана історія становлення козацтва, боротьба за незалежність України та багато інших цікавих історичних подій. Книга створена на основі архівних документів, досліджень широкого кола істориків та мемуарів сучасників подій. Видання буде корисним як фахівцям, так і тим, хто цікавиться вітчизняною історією.

Хоткевич, Гнат. Історія України (до кінця XVI століття) [Текст] : для мол. та серед. шк. віку / Гнат Хоткевич. — Репр. вид. — К. : Центр учбової літератури, 2020. — 229 с. —Всього екземплярів у відділах : БФ 8 (1), БФ 7 (1), БФ 10 (1), БФ 12 (1), БФ А (1), БФ Зел (1), БФ Сад (1), БФ Ки (1), БФ Б (1), БФ П (1), БФ С (1), БФ Ин (1), БФ Нд (1), БФ Зи (1), БФ Ст (1)

Анотація: Ти живеш у вільній, незалежній державі — Україні і, безумовно, хочеш знати про минуле рідної землі. Допоможе тобі у цьому книжка «Історія України» видатного нашого письменника, публіциста, вченого, культурного діяча Гната Мартиновича Хоткевича, який поклав своє життя за національну ідею: для України працював, через свою синівську любов до неї і загинув. Книжка задумувалась як шкільний підручник, отже, розрахована на юного читача. Стиль викладу — живий та нестандартний. Разом з тим вона зацікавить і фахівців-істориків. Наукова концепція, міркування, окремі здогадки автора й сьогодні не втратили актуальності, знаходять блискуче підтвердження в джерелах, які стали відомі науці лише недавно.

Чухліб, Тарас Васильович. Булава проти скіпетра [Текст] : Україна у Великій Північній війні 1700–1721 років / Тарас Чухліб ; [відп. ред. О. Гуржій]. — К. : Арій, [2019]. — 352 с. : ілюстр., фотогр. — (Таємниці історії). — Бібліогр.: с. 326–349. —Всього екземплярів у відділах : аб (1)

Анотація: У книзі розкрито міжнародне та воєнно-політичне становище Українського гетьманату на чолі з І. Мазепою, І. Скоропадським та П. Орликом під час загальноєвропейської Північної війни 1700–1721 років. Особливу увагу звернуто на спотворення пам’яті про ці події за наказом та участі царя Петра І в історіографії Російської імперії XVIII століття.
Політичну ситуацію на Правобережній, Лівобережній та Запорозькій Україні схарактеризовано у зв’язку з воєнними діями та дипло­матичними відносинами між Шведським королівством і Московським царством, а також Річчю Посполитою, Османською імперією та Кримським ханством. Проаналізовано українсько-шведські взаємини, а також джерела написання під час згаданої війни визначної пам’ятки політико-правової думки — «Пактів та Конституцій законів і вольностей Війська Запорозького» 1710 року.

Щербак, Юрій. Україна в епоху війномиру [Текст] : книга підсумків і пророцтв / Юрій Щербак ; [передм. В. Скуратівського ; худож. оформ. Л. Кузнєцової]. — К. : Ярославів Вал, 2020. — 352 с. : ілюстр. —Всього екземплярів у відділах : аб (1)

Анотація: Нова книжка відомого українського письменника Юрія Щербака «Україна в епоху війномиру» — це спроба уявити Україну ХХІ століття у загальній картині фантастичних соціальних і науково-технологічних змін, що підстерігають людство. Ця книга — знак тривоги і надії. Тривоги — бо надто серйозними є загрози, особливо з боку Росії, в час, коли Україна потребує єдності; надії, — бо ще залишається шанс врятувати Україну від капітуляції та розпаду. Привертає увагу своєрідна форма книжки — поєднання політологічних текстів з притчами пророчого звучання. «Україна в епоху війномиру» просто приречена стати прогностичним бестселером, бо хто ж із нас не прагне побачити, що там, за дверима майбутнього?!

Якубова, Лариса. Євразійський розлам. Україна в добу гібридних викликів [Текст] / Лариса Якубова. — Вид. 2-ге., перероб. — К. : Кліо, 2020. — 392 с. — Імен. покажч.: с. 380–390. — Всього екземплярів у відділах: аб (1).
Анотація: Понад п’ять років Захід та Росія рухаються у взаємовиключних світоглядних парадигмах. Світ повертається до формату стабільної геополітичної конфронтації і протистояння систем. Ініціатором і промоутером цього тренду є Кремль з його політичною платформою «русского мира». Україна, що є унікальним (не в сенсі виключності, вищості, а в сенсі не-типовості) складником європейського соціокультурного простору, внаслідок особливостей свого історичного шляху змушена вирішувати водночас, а отже — в нетиповий спосіб міксувати в часі і просторі — завдання модернізації та євроатлантичної інтеграції. Б силу ж історичних особливостей вона перетворилася на фронт зіткнення європейського та євразійського цивілі-заційних проектів, що набув форми гібридної війни. Нині вона виступає рушійною силою денонсації трьохсотлітнього російсько-українського гео-політичного тандему. Досвід участі України в першій масштабній гібридній війні в Європі має всі шанси перетворитися на історію доленосного цивіліза-ційного експерименту. Книжка розрахована на читачів, які цікавляться актуальними питаннями української історії.

ЗНАМЕНИТІ УКРАЇНЦІ

Представляємо вашій увазі серію книжок про знаменитих українців . У книжках містяться короткі життєписи найбільш відомих українців, що добилися видатних успіхів у різних сферах діяльності. Читач дізнається не тільки про основні етапи їхньої творчої біографії, але й про особливості характеру, звичаї, захоплення і особисте життя.

Батій, Яна Олександрівна. Андрей Шептицький [Текст] / Яна Батій ; [худож. оформ. О. А. Гугалова]. — Х. : Фоліо, 2018. — 122 с. : ілюстр., портр. — (Знамениті українці). —Всього екземплярів у відділах : БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 11 (1), БФ 14 (1), БФ 23 (1), БФ 24 (1), юн (1), кх (1)

Анотація: Праведник віри — таким знають митрополита Шептицького в усьому світі, адже під час Другої світової війни він врятував від неминучої смерті сотні єврейських родин. А для української церкви митрополит Андрей — одна з найвеличніших постатей. Його вчинками завжди керували любов та правда, і, мабуть, саме тому Андрей Шептицький здобув загальну повагу. У 36-річному віці він очолив Українську греко-католицьку церкву і був її очільником до кінця свого життя. Митрополит Андрей першим із ієрархів почав використовувати у спілкуванні з вірянами народну мову, першим почав правити богослужіння українською. І можна стверджувати беззастережно: Андрей Шептицький був людиною великої сили волі, патріотом своєї країни, який заповідав своїм нащадкам: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою й невтомною працею любіть Україну…».

Дорошенко, Олег Євгенійович. Василь Стус [Текст] / Олег Дорошенко ; [худож.- оформ. О. М. Іванова]. — Х. : Бібколектор, 2020. — 122 с.— Всього екземплярів у відділах: аб (1)

Анотація: Трагічна доля судилася Василю Стусу (1938–1985) — талановитому українському поету, прозаїку, перекладачу, літературознавцю, правозахиснику, одному з найактивніших представників українського культурного руху 1960-х років. Він був людиною, не здатною на компроміси, яка завжди йшла шляхом правди і заплатила за це власним життям, людиною, яка з гідністю казала про себе: “…Голови гнути я не збирався, бодай що б там не було. За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину”.

Духопельников, Володимир Михайлович. Ярослав Мудрий [Текст] / Володимир Духопельников ; [пер. з рос. О. Ю. Коноз ; худож. оформ. О. А. Гугалова]. — Х. : Фоліо, 2018. — 122 с. : ілюстр., портр. — (Знамениті українці). — Бібліогр.: с. 119–120. —Всього екземплярів у відділах : БФ 8 (1), БФ 9 (1), БФ Зел (1), БФ Ка (1), БФ Б (1), БФ П (1), БФ С (1), БФ Зи (1), юн (1), кх (1)

Анотація: Князь Ярослав (978–1054) продовжив головну справу життя свого батька, Володимира Великого, — «збирання» давньоруських земель. Він відновив єдність Київської Русі, зміцнив державний апарат, заклав основи судової системи та провів культурні перетворення. Саме при ньому остаточно утвердилося християнство на руських землях, інтенсивно розвивалася освіта й книжність, здійснювалася грандіозна розбудова Києва як столичного міста. Київська Русь стала найбільшою державою Європи. Все це дає історикам підставу стверджувати, що час правління Ярослава, прозваного Мудрим (1019–1054), — це час найвищого розквіту Київської Русі.

Єнсен, Альфред. Мазепа. Історичні картини [Текст] / Альфред Єнсен ; [пер. зі швед. Н. Р. Іваничук ; худож.-оформ. М. С. Мендор]. — Х. : Фоліо, 2020. — 186 с. : портр., фотогр. — (Великий науковий проект). — Прим.: с. 171–182. — Всього екземплярів у відділах: чз (1)

Анотація: Книжка «Мазепа. Історичні картини» — це переклад історичної монографії Альфреда Єнсена, створеної в 1912 році. Постать Івана Мазепи і досі є надзвичайно суперечливою, по-різному переосмислюється й викликає різноманітні дискусії не лише в українській, але і в європейській спільнотах. Окрім цього, особистість та вчинки гетьмана постійно міфологізуються та романтизуються, овіюються численними теоріями, припущеннями і вигадками такою мірою, що навіть досвідченим науковцям важко відділити істину від вимислу. Дослідження Альфреда Єнсена не позбавлене суб’єктивних оцінок та висновків, проте в той же час становить неабияку вартість для українців, оскільки, по-перше, дозволяє поглянути на себе і свою історію очима видатного європейця, а по-друге, містить багато фактичного матеріалу, спогадів та листування, які можуть засвідчити невідомі моменти з життя Івана Мазепи та відкрити широкому загалу його об’єктивний портрет.

Журавльов, Денис Володимирович. Іван Мазепа: людина, політик, легенда [Текст] / Денис Журавльов ; [худож.-оформ. М. С. Мендор]. — Х. : Фоліо, 2020. — 349 с. : ілюстр., портр., фотогр. — (Великий науковий проект). — Бібліогр.: с. 343–347. — Всього екземплярів у відділах: чз (1)

Анотація: Іван Мазепа (1639–1709) — одна з тих знакових постатей української історії, життя та вчинки котрих і сьогодні викликають палкі суперечки. Мало кому випала така цікава й непроста доля за життя та після смерті. Приятель Петра І, один з перших кавалерів найвищого російського ордену Андрія Первозванного — і борець за інтереси Української козацької держави; будівничий величних соборів — і «Юда», відлучений від церкви, підданий анафемі, що проголошувалася з амвонів тих же соборів; неймовірно обережний майстер складних дипломатичних ігор — і людина, що зуміла поставити на карту все і, зрештою, програла найголовнішу й найризикованішу гру свого життя; блискучий світський кавалер у дусі розкішного, неповторного XVII століття, улюбленець жінок та — і чи не єдиний справді обдарований поет і музикант серед українських гетьманів… Про Мазепу ніколи не забували (хоч як не пригадати пушкінське з «Полтави» «Забыт Мазепа с давних пор…») і прихильники, і супротивники української ідеї. Той, хто прочитає цю книгу, зможе створити свій власний варіант образу гетьмана Мазе­пи — одного з найколорітніших, найцікавіших українців за всю історію нашої країни.

Коломієць, Ростислав Григорович. Дмитро Донцов [Текст] / Ростислав Коломієць ; [худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова]. — Х. : Фоліо, 2020. — 122 с. — (Знамениті українці). —Всього екземплярів у відділах : аб (1)

Анотація: Дмитро Донцов (1883–1973) — видатний український мислитель, громадсько-політичний діяч, філософ, публіцист, літературознавець. Увійшов в історію як творець ідеології українського націоналізму. На неї спирались у своїй державотворчій діяльності у своїй державотворчій діяльності Гетьман України Павло Скоропадський, Головний отаман військ УНР Симон Петлюра, перший Голова Організації українських націоналістів Євген Коновалець, голова Проводу ОУН-Б Степан Бандера. На небезпеку націоналістичної діяльності Донцова вказував Ленін. На що Донцов відповів нищівною критикою політики радянської держави у національному питанні. Як літературознавець Донцов об’єднав навколо себе молодих поетів і письменників української еміграції, піддаючи їхню творчість глибокому літературознавчому аналізу, друкуючи їх, і «відкрив» нову сторінку в історії української літератури XX століття. Борець за незалежну українську державу, Донцов і досі не знайшов адекватної оцінки в суспільстві незалежної України.

Коломієць, Ростислав Григорович. Лесь Курбас [Текст] / Ростислав Коломієць ; [худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова]. — Х. : Фоліо, 2020. — 122 с. : фотогр. — (Знамениті українці). — Всього екземплярів у відділах: аб (1)

Анотація: Шекспірівські слова «Весь світ — театр, і ми актори в ньому» були девізом життя Леся Курбаса, ім’я якого овіяно суцільними легендами і вигадками. Ще за життя його вважали титаном, творцем, пророком-інтуїтом. «Заручником вічності в полоні часу» вважає Леся Курбаса автор цього видання — режисер, театральний історик і критик, педагог, перекладач Р. Г. Коломієць, доктор філософії, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор. Ця книжка? — остання робота автора у циклі видань «Вибрані сторінки сучасного театру», присвячених творчості провідних театрів, видатних акторів і режисерів.

Коломієць, Ростислав Григорович. Марко Кропивницький [Текст] / Ростислав Коломієць ; [худож.-оформ. С. М. Кошелєва]. — Х. : Фоліо, 2019. — 122 с. : фотогр. — (Знамениті українці). —Всього екземплярів у відділах : БФ 1 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 9 (1), БФ 13 (1), БФ 15 (1), БФ 20 (1), БФ П (1), БФ Ст (1), кх (1), аб (1)

Анотація: Фундатор українського професійного театру Марко Кропивницький (1840–1910) був на рідкість обдарованою людиною. Він створив понад 40 п’єс, заснував перший національний професійний театр на теренах Східної України (уславлений театр корифеїв), виховав ціле покоління українських акторів-професіоналів. Його чудові акторські дані (зіграв більше 500 ролей) доповнювалися прекрасним голосом — високим басом. Крім того, Марко Лукич написав мелодії для багатьох п’єс, розумівся на образотворчому мистецтві (це дозволяло йому керувати створенням декорацій), був тонким і спостережливим психологом, що постійно проявлялося у його роботі як режисера. Ще за життя Кропивницького називали «батьком українського театру», «українським Мольєром» і «українським Шекспіром», а його прогресивні ідеї актуальні й у наш час.

Коломієць, Ростислав Григорович. Микола Бажан [Текст] / Ростислав Коломієць ; [худож.-оформ. В. М. Карасик]. — Х. : Фоліо, 2019. — 122 с. — (Знамениті українці). — Всього екземплярів у відділах: аб (1)

Анотація: Літературна діяльність Миколи Бажана (1904–1983) охоплює понад шість десятиліть. В історію української культури він увійшов як видатний поет, перекладач, громадський діяч і вчений, організатор і видавець багатьох універсальних видань, серед яких, наприклад, Українська Енциклопедія, яка довгий час носила його ім’я. Можна сказати, що він був обласканий владою, свідчення тому — нагороди та посади, які він обіймав. Але передусім Бажан був відомий у світі як тоний лірик та майстер поетичного перекладу. Перекладав він і грузинських поетів (Руставелі, Гурамішвілі), і узбецьких (А. Навої), і бенгальських (Р. Тагор), і російських (Пушкін, Маяковський), а ще поетів Білорусії (Я. Купала, М. Танк), Польщі (Міцкевич, Словацький, Норвід, Івашкевич), в останні роки його приваблювала класична німецька поезія — Гете, Гельдерлін, Р.-М. Рільке. Переклад Бажаном «Витязя в тигровій шкурі» Руставелі в Грузії вважають найдосконалішим у слов’янських літературах.

Коломієць, Ростислав Григорович. Микола Хвильовий [Текст] / Ростислав Коломієць ; [худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова]. — Х. : Фоліо, 2019. — 122 с. — (Знамениті українці). —Всього екземплярів у відділах : БФ 23 (1), БФ 24 (1), БФ Зел (1), БФ Ка (1), БФ С (1), БФ Ин (1), БФ Зи (1), БФ Ст (1), юн (1), кх (1), аб (1)

Анотація: Микола Хвильовий (справжнє прізвище — Фітільов, 1893–1933) — поет, письменник, публіцист, громадський діяч, що став однією із найбільш знакових постатей доби Розстріляного відродження. Гасло «Геть від Москви!», кинуте письменником під час започаткованої ним літературної дискусії, об`єднало митців у боротьбі за незалежність розвитку української художньої культури. Понад усе цінуючи творчу свободу, у передчутті жорстоких обмежень та репресій радянського уряду письменник здійснив самогубство, збунтувавшись проти тоталітарної системи. У різні часи Миколу Хвильового сприймали по-різному, але сьогодні його ім’я уособлює в собі вищий злет української літератури 20-х років XX століття.

Коломієць, Ростислав Григорович. Михайль Семенко [Текст] / Ростислав Коломієць ; [худож.-оформ. С. М. Кошелєва]. — Х. : Фоліо, 2019. — 122 с. — (Знамениті українці). — Всього екземплярів у відділах: аб (1)

Анотація: Михайль Семенко (1892–1937), основоположник і теоретик українського футуризму, поет, філософ, скрипаль, був трагічною і надзвичайно яскравою особистістю української літератури, невиправдано забутою у часи «соціалістичного реалізму». Все переплелося у його житті й творчості: революція як всесвітній переворот, революція як переоцінка художніх цінностей українського мистецтва, безкінечний пошук нового, незвіданого — як прорив українського мистецтва до європейського культурного простору. Епатажна людина, урбаніст, футурист, Михайль Семенко, як і більшість талановитих митців покоління Розстріляного Відродження, був звинувачений в активній «контрреволюційній діяльності» й страчений на Соловках.

Коломієць, Ростислав Григорович. Остап Вишня [Текст] / Ростислав Коломієць ; [худож.-оформ. С. М. Кошелєва]. — Х. : Фоліо, 2019. — 122 с. : фотогр. — (Знамениті українці). —Всього екземплярів у відділах : БФ 8 (1), БФ 23 (1), БФ А (1), БФ Зел (1), БФ Ка (1), БФ Ки (1), БФ Б (1), БФ П (1), БФ С (1), БФ Ин (1), БФ Нд (1), БФ Зи (1), БФ Ст (1), юн (1), кх (1), аб (1)

Анотація: Остап Вишня (спражнє ім’я — Павло Михайлович Губенко) — неперевершений майстер сатиричної прози, письменник від народу і для народу, що, проживаючи разом із ним бурхливі й найтяжчі роки радянської дійсності, зумів через фейлетон та гумор дарувати надію й почуття єдності й близькості порозуміння. Він винайшов новий жанр гумористичної прози — усмішки. І вони, Вишневі, розійшлися анекдотами в читацькому середовищі… Людина з загостреним почуттям українськості, письменник болів душею за своїх рідних “чухраїнців”, за жартом приховуючи розпач і біль від безсилля щось змінити. Міг лишень писати — крізь рядки натякаючи на вади дійсності, що коштувало йому свободи і майже життя, але в обмін на те подарувало неминущу любов і повагу українського читача, яку не змогли знищити навіть гидкі совісті письменника контроверсні “антиупівські” твори…

Коляда, Ігор Анатолійович. Квітка Цісик [Текст] / Ігор Коляда, Юлія Коляда, Павло Юрчишин. — Х. : Фоліо, 2019. — 122 с. — (Знамениті українці). —Всього екземплярів у відділах : БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 11 (1), БФ 13 (1), БФ 23 (1), БФ 24 (1), чз (1), юн (1), аб (1)

Анотація: Чарівною квіткою України, «легендою за океаном» називають представницю української діаспори Квітку Цісик, незабутній голос якої пронизує до глибин душі. Недарма ж бо весь американський шоу-бізнес захоплювався її неповторною манерою, адже з нею працювали Майкл Джексон, Вітні Г’юстон та інші світові зірки. Дивна, багато в чому трагічна доля випала маленькій симпатичній жінці, яку в 1998 році назвали найбільш упізнаваним голосом США: завдав болю ранній розрив із Батьківщиною, який Квітослава гоїла українськими піснями, а невиліковна хвороба привела за собою ранню смерть. Однак мрія усього життя чудової Квітки, яка могла би стати окрасою будь-якої сцени, все-таки здійснилася. Далекий голос України досі лунає між нас і продовжує зігрівати серця та душі людей на всій планеті.

Коляда, Ігор Анатолійович. Микола Лисенко [Текст] / Ігор Коляда, Юлія Коляда, Сергій Вергун. — Х. : Фоліо, 2019. — 128 с. — (Знамениті українці). —Всього екземплярів у відділах : БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 13 (1), БФ 19 (1), БФ 20 (1), БФ 23 (1), чз (1), юн (1), аб (1)

Анотація: Видатний піаніст, хоровий диригент, композитор Микола Лисенко (1842–1912) здобув блискучу освіту — закінчив природознавчий факультет Київського університету, потім захистив кандидатську дисертацію з біології, і йому пророкували блискучу кар’єру вченого. Але він обрав собі інший шлях, пов’язавши своє життя з музикою. Після навчання в Лейпцизькій консерваторії (клас фортепіано) Лисенко став піаністом-віртуозом. Він вчився у Римського-Корсакова в Петербурзькій консерваторії, однак усе своє життя присвятив пропагуванню саме української музики.

Коляда, Ігор Анатолійович. Соломія Крушельницька [Текст] / Ігор Коляда ; [худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова]. — Х. : Фоліо, 2020. — 122 с. : фотогр. — (Знамениті українці). — Бібліогр.: с. 119–120. — Всього екземплярів у відділах: аб (1)

Анотація: Соломія Крушельницька (1872–1952) — видатна українка, яка прославилася на весь світ завдяки своєму оперному співу, адже її сопрано справляло гіпнотичний ефект на слухачів. Народившись у селі Білявинці на Тернопільщині, вона вже за п’ять років після початку виступів домоглася загального визнання власного таланту і ще за життя отримала титул найвидатнішої співачки світу, звання вагнерівської примадонни ХХ століття». Співати на одній сцені з уродженкою маленького українського села вважали за велику честь імениті тогочасні виконавці. І хоча талановита українка володіла вісьмома мовами, багато подорожувала, але українські пісні завжди виконувала в оригіналі й ніколи не забувала про Батьківщину.

Коляда, Ігор Анатолійович. Павло Тичина [Текст] / Ігор Коляда, Юлія Коляда. — Х. : Фоліо, 2019. — 120 с. — (Знамениті українці). — Всього екземплярів у відділах: БФ 3 (1), БФ 8 (1), БФ 9 (1), БФ 11 (1), БФ 14 (1), БФ 15 (1), БФ 16 (1), БФ А (1), БФ Ки (1), БФ Б (1), БФ Ин (1), БФ Нд (1), юн (1), кх (1), БФ Зи (1), аб (1)

Анотація: Павло Григорович Тичина (1891–1967) увійшов в історію нашої культури як поет-новатор, романтик, співець Весни, автор неперевершених «Сонячних кларнетів», перекладач, богослов, науковець, музикант, художник. Він збагатив українську мову понад 1500 неологізмами, які внесені до сучасних словників. Навчив відчувати в поезії музику та мислити образами, говорив до Всесвіту мовою рідної української землі. І водночас він був людиною, про яку Василь Стус написав: «Феномен Тичини — феномен доби. Його доля свідчитиме: поет жив у час, що заправив генія на роль блазня. І поет погодився на цю роль… ставши блазнем при дворі кривавого короля…».

Кудрін, Олег Вікторович. Ліна Костенко [Текст] / Олег Кудрін ; [пер. з рос. В. С. Бойка ; худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова]. — Х. : Фоліо, 2020. — 123 с. — (Знамениті українці). —Всього екземплярів у відділах : аб (1)

Анотація: Ліна Костенко (1930 р.н.) — видатна українська письменниця, лауреат багатьох премій і відзнак, представник покоління «шістдесятників». Здолавши усі труднощі й заборони, її твори знайшли шлях до свого читача, назавжди оселилися у його серці і стали класикою української літератури. Попри те, що поезії та проза Ліни Костенко перекладені багатьма мовами і відомі далеко за межами України, про саму письменницю відомо небагато, адже вона надає перевагу більш усамітненому способу життя. Ця книжка — спроба глибше пізнати поетесою як дитину, студентку, дружину і маму, громадянина і патріота своєї країни, просто Людину зі своїми думками, хвилюванням, радощами і болем. Це — спроба осягнути її шлях, щоб краще зрозуміти глибоку суть шедеврів, створених Ліною Костенко.

Кужавська, Євгенія. Микола Зеров [Текст] / Євгенія Кужавська ; [худож. оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова]. — Х. : Фоліо, 2019. — 122 с. : ілюстр. — (Знамениті українці). —Всього екземплярів у відділах : аб (1)

Анотація: Визнаний літературознавець, глибокий аналітичний критик, полеміст, лідер «неокласиків», поет і блискучий перекладач античної поезії Микола Костянтинович Зеров не міг бути осторонь відомої літературної дискусії 20-х років. Погляди Зерова вимагали усвідомлення й засвоєння багатств української національної традиції, перенесення на український ґрунт кращих творів європейської класики й сучасної літератури. Микола Зеров самим фактом свого існування повністю руйнував міф про вторинність, провінційність, художню меншовартість української літератури. Сталінська репресивна машина не оминула увагою того, кого вважали мистецьким еталоном.

Нечаєва, Парасковія Михайлівна. Володимир Івасюк [Текст] / Парасковія Нечаєва ; [худож.-оформ. М. С. Мендор]. — Х. : Фоліо, 2019. — 122 с. : фотогр. — (Знамениті українці). —Всього екземплярів у відділах : БФ 1 (1), БФ 8 (1), БФ 11 (1), БФ 13 (1), БФ 14 (1), БФ 15 (1), БФ 19 (1), БФ 20 (1), БФ 23 (1), БФ А (1), БФ Зел (1), БФ Ки (1), БФ Б (1), юн (1), кх (1), аб (1)

Анотація: Володимир Івасюк — непересічна особистість в українській культурі: окрім написання музики та віртуозної гри, часто cам створював тексти до пісень, а також захоплювався живописом і був професійним медиком. Його називали українським Орфеєм, буковинським Шубертом, Ікаром української пісні, керівником колективу радянських “Beatles”, видатним композитором, одним із основоположників української естрадної музики… Хіба міг хтось уявити, що на піку творчого злету його не стане? Володимир Івасюк прожив 30 років, але за цей короткий час він виконав свою місію, використав талант і потенціал, зробивши українську пісню модною на весь світ.

Панасенко, Тетяна Михайлівна. Леся Українка [Текст] / Т. Панасенко. — К. : Довженко Букс, 2020. — 124 с. —Всього екземплярів у відділах : аб (1)

Анотація: Життя славетної української поетеси та драматурга Лесі Українки стало втіленням дієвої любові до України та її народу. Невиліковно хвора і під кінець життя майже позбавлена можливості пересування, Леся навіть з-поміж здорових людей вирізнялась своєю активною життєвою позицією і енергійністю, її творчість і донині вражає широтою тематики і безмежним драматизмом.

Панасенко, Тетяна Михайлівна. Олександр Довженко [Текст] / Тетяна Панасенко ; [худож.- оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова]. — Х. : Бібколектор, 2020. — 122 с. —Всього екземплярів у відділах : аб (1)

Анотація: Олександр Довженко… Талановитий, харизматичний, натхненний, готовий у будь-яку мить до активної дії, до творчості… Добрий, легкий у спілкуванні, цікавий і приємний співрозмовник, який лише своєю присутністю робив людей кращими, не допускав бруду в думках, у словах… Художник і письменник, захоплений красою й гармонією у житті, вражаючий широтою думки… Вимогливий і невтомний режисер із залізною силою волі, фільми якого стали новим словом у світовій кінематографії, а кінострічка «Земля» увійшла до десятка найкращих фільмів усіх часів і народів…Видання розраховане на студентів, науковців та всіх зацікавлених.

Панасенко, Тетяна Михайлівна. Іван Котляревський [Текст] / Тетяна Панасенко ; [худож.-оформ. Е. О. Балула]. — Х. : Фоліо, 2019. — 128 с. : фотогр. — (Знамениті українці). — Всього екземплярів у відділах: БФ 1 (1), БФ 2 (1), БФ 3 (1), БФ 6 (1), БФ 11 (1), БФ 13 (1), БФ 14 (1), БФ 19 (1), БФ 23 (1), кх (1), аб (1)

Анотація: «Здобув три вінці: на полі битви, як добрий воїн; на шляху мирного громадянського життя, як дбайливий вихователь багатьох гідних синів вітчизни; на ниві літератури, як полум’яний любитель мови рідної йому, їм створеної…» — говорив про Івана Котляревського (1769–1838) його перший біограф С. Стеблін-Камінський. Безсмертна «Енеїда» й вічно юна «Наталка Полтавка» з часом не тьмяніють і не губляться, а зачаровують нових читачів. Ім’я їхнього автора, основоположника й першого класика нової української літератури, назавжди вписане в історію української і світової культури.

Савченко, Віктор Анатолійович. Павло Скоропадський [Текст] / Віктор Савченко ; [худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова]. — Х. : Фоліо, 2019. — 124 с. : ілюстр. — (Знамениті українці). —Всього екземплярів у відділах : аб (1)

Анотація: Павло Скоропадський (1873–1945) — останній гетьман України, діяльність якого пов’язана з бурхливими подіями епохи громадянської війни. Він активно сприяв розвитку економіки, науки, культури та освіти в Україні, виступав за відродження гетьманської держави. Проте його боротьба за вільну Україну позначена багатьма трагічними подіями. Лев Троцький називав Скоропадського українським Бонапартом, генерал Денікін — другим Мазепою. Ким же він був насправді? Відповідь на це запитання допоможе знайти книжка, при написанні якої автор використав архівні матеріали, документальні джерела, спогади учасників подій.

Ушкалов, Леонід Володимирович. Тарас Шевченко [Текст] / Л. Ушкалов ; худож. оформ. Є. В. Вдовиченко. — Х. : Фоліо, 2014. — 125 с. — (Знамениті українці). —Всього екземплярів у відділах : БФ 9 (1)

Анотація: Коли ми говоримо: «Тарас Шевченко», то передусім уявляємо собі сивоусу людину з сумним, важким поглядом. Так, це знайомий нам з дитинства великий Кобзар. Він народився кріпаком, був круглим сиротою і тільки у 24 роки став вільною людиною. Ці факти відомі всім. Але не всі знають, що молодий Шевченко входив до санкт-петербурзького мистецького бомонду, відвідував оперу, був бажаним гостем у багатьох кращих домах, любив жінок, навіть думав оженитися. Саме такий — маловідомий — Тарас постає зі сторінок цієї книжки. Автор показує не просто геніального поета, а передусім людину — людину, яка любила життя у всіх його проявах, яка страждала від несправедливості, яка так хотіла щастя і яка, зрештою, була такою нещасливою…

Шапошникова, Олена Олександрівна. Іван Багряний [Текст] / Олена Шапошникова ; [худож.-оформ. С. М. Кошелєва]. — Х. : Фоліо, 2019. — 121 с. : фотогр. — (Знамениті українці). —Всього екземплярів у відділах : БФ 8 (1), БФ 23 (1), БФ 24 (1), БФ А (1), БФ П (1), БФ Ин (1), БФ Зи (1), БФ Нд (1), юн (1), кх (1), аб (1)

Анотація: Життєвий шлях Івана Багряного (1906–1963; справжнє прізвище? — Лозов’ягін), лауреата Шевченківської премії 1992 року, був сповнений спротиву всьому фальшивому й облуд­ному в радянській дійсності. Митця було ув’язнено, заслано до Далекого Сходу. І всюди? — в камерах, таборах, а потім в еміграції ? — цей талановитий український письменник, поет, публіцист, політик зазнав безліч цькувань лише через те, що усім серцем любив свою Вітчизну. «Націоналіст», «антисовєтчик», «ура-патріот»? — через такі та подібні політичні штампи письменника і нині належним чином не поціновано як мислителя світового масштабу, романи якого порушують низку «вічних тем»? — життя і смерті, творення й руйнації, вірності й зради, свободи й?рабства, кохання, божевілля, героїзму, віри.

Яневський, Данило Борисович. Грушевський. Скоропадський. Петлюра [Текст] / Данило Яневський ; [худож.-оформ. М. С. Мендор]. — Х. : Фоліо, 2020. — 797 с. : портр., фотогр. — (Великий науковий проект). — Всього екземплярів у відділах: чз (1)

Анотація: На сторінках цієї книги, що адресована не тільки політикам, журналістам, політологам, а й тим читачам, які мають бажання дізнатися більше про історію своєї країни, автор намагається сформувати цілісне, несуперечливе уявлення про феномен національних протодержавних утворень на території сучасної України в 1917–1920 рр. Дослідник сформулював свої варіанти відповідей на питання: що таке «українські національно-визвольні змагання»?, що приховує термін «Українська революція»?, яку історію написав Михайло Грушевський?, якою бачив Україну засновник Української Держави Павло Скоропадський?, хто, як і коли насправді створив Директорію та хто стояв за спиною Симона Петлюри? Ви дізнаєтесь, що приховують сучасні міфотворці про буремні події 1917–1920 рр., сформуєте несуперечливе уявлення, що насправді відбувалося на теренах сучасної України у ті часи.

Всі ці книги, наявні у фондах бібліотек Херсонської ЦБС та Центральної бібліотеки імені Лесі Українки.

“КІНО НАРОДЖЕНЕ УКРАЇНОЮ”

ІСТОРІЯ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ В СУЧАСНОМУ КІНЕМАТОГРАФІ

Тримбач, Сергій Васильович. Кіно народжене Україною [Текст] : ілюстр. історія : [альбом антології укр. кіно] / Сергій Тримбач ; [ред.: А. Стародуб, І. Ставчанський]. — К. : Саміт-Книга, [2019]. — 386 с. : фотогр., кольор. фотогр. — Всього екземплярів у відділах: чз (1)

Анотація: Ця книжка — не лише про кіностудію імені О. Довженка, вона про все українське кіно. Ювілей кіностудії став приводом оприлюднити матеріали, появи яких давно чекала Україна. Ці матеріали охоплюють період від становлення українського кіно на межі XIX-XX ст. (а починалося воно не в Києві, а в Одесі) до сучасної доби, коли відбувається справжнє відродження і оновлення кінематографу України.

“Проект Нове українське кіно”.

Добірка … хітів і фільмів-подій, створених у незалежній Україні…

Фото: Кадр з фільму Мої думки тихі

… В межах проєкту можна буде переглянути стрічку Плем’я (2014) Мирослава Слабошпицького, з якої розпочалася історія визнання українського кіно на великих міжнародних фестивалях — картина здобула одразу три з чотирьох можливих нагород — включно з Гран-прі — Тижня критики Каннського кінофестивалю 2014. Кримінальна драма, знята мовою жестів, розповідає про юнака, який потрапляє в спеціалізований інтернат для слабочуючих, де існує кримінальна організація, Плем’я. Хлопець намагається зайняти своє місце в ієрархії школи і бере участь в кількох пограбуваннях. Та коли він зустрічає своє кохання, йому доводиться порушити неписані закони племені.

The Tribe — Plemya — Плем’я | official trailer US (2015) Miroslav Slaboshpitsky

Також буде продемонстрований призер Каннського кінофестивалю і претендент від України на Оскар 2018 року фільм Донбас (2018) Сергія Лозниці. Це тринадцять коротких сюжетів, які показують панораму життя на окупованих територіях, від трагедії до комічного фарсу. «Зелені чоловічки» не можуть пригадати назви свого «рідного містечка, тут поруч». Німецького журналіста на блокпосту зустрічають криком «фашиста зловили!». Тут святкують весілля та влаштовують вуличні розправи, експропріюють на благо «республік» машини та гроші, живуть у підвалах, рятуючись від обстрілів. Фільм Сергія Лозниці шукає відповідь на запитання: де в цьому калейдоскопі проходить грань між правдою і вигадкою?

ДОНБАС / DONBAS, офіційний український трейлер, 2018

Фільм Додому (2019) Нарімана Алієва — учасник Канн, володар Гран-прі Одеського міжнародного кінофестивалю та претендент від України на Оскар у 2019 році. Стрічка розповідає про кримського татарина Мустафу, в якого помирає первісток. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

ДОДОМУ / EVGE, офіційний український трейлер, 2019

Комедія Антоніо Лукіча Мої думки тихі (2019), окрім здобуття призів кінофестивалів у Карлових Варах і Одесі, стала також справжнім глядацьким хітом, протримавшись у прокаті сім тижнів, а також виходячи в повторний прокат. Стрічка розповідає про молодого звукорежисера-фрілансера Вадима, який, зазнавши безліч невдач в роботі та особистому житті, отримує шанс розпочати все спочатку. Просте завдання — записати голоси закарпатських тварин — може стати його шансом назавжди залишити «незручну Україну» та вирушити в «привабливу Канаду». Подалі від проблем. Однак все виявляється набагато складніше, коли головним супутником у новій роботі виявляється найменш підхожа для цього людина — мама Вадима.

МОЇ ДУМКИ ТИХІ / MY THOUGHTS ARE SILENT, офіційний український трейлер, 2019

Антиутопічна драма Атлантида (2019) Валентина Васяновича — український претендент на Оскар у 2020 році, призер Венеційського кінофестивалю. Події фільму розгортаються у 2025 році, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернено до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання.

АТЛАНТИДА / ATLANTIS, офіційний український трейлер, 2020

Покажуть також документальну стрічку Ірини Цілик Земля блакитна, ніби апельсин (2020). Цей фільм став призером американського кінофестивалю Санденс, а також переможцем національного та міжнародного конкурсів Docudays UA. Фільм розповідає про сім’ю, яка живе в «червоній зоні» Донбасу, де воєнні дії тривають вже шостий рік. Мама й діти мають різні захоплення, грають на різних музичних інструментах і навіть знімають самотужки фільми про своє життя під час війни…

Земля блакитна, ніби апельсин. Міжнародний трейлер

Анімаційний фільм Віктор_Робот (2020) Анатолія Лавренішина — володар Призу глядацьких симпатій Одеського міжнародного кінофестивалю, найкращий анімаційний фільм 2020 року за версією Національної премії кінокритиків Кіноколо та хіт Чілдрен Кінофесту. Далеке майбутнє. Штучна зірка, що має забезпечувати енергією планети навколо себе, не працює. Єдиний, хто може її полагодити — дідусь маленької Віки, який і створив це світило. Однак він таємниче зникає. У стрічці звучать хітові саундтреки у виконанні Dakh Daughters, Антона Слєпакова (Вагоновожаті), Мар’яни Головко та Марка Галаневича (ДахаБраха). Композитор стрічки — Антон Байбаков. Пісня Пола-ла-ла (гурт Dakh Daughters, Софія Байбакова, музика — Антон Байбаков, слова — Марися Никітюк) відзначена Золотою Дзиґою 2021 як Найкраща пісня.

ВІКТОР_РОБОТ / VIKTOR_ROBOT, офіційний український трейлер, 2021

Архівні фото. Референдум за незалежність України 1 грудня 1991 року

Петро Кагуй

Київ, 30 листопада 1991 року. Під час агітації в центрі української столиці у переддень Всеукраїнського референдуму за незалежність України. На референдумі 1 грудня український народ підтвердив прагнення жити в незалежній державі — 90,32% його учасників відповіло: «Так»
Мітинг у Києві 30 листопада 1991 року — в переддень референдуму за незалежність України. На світлині, зокрема, прапори — України та тодішнього Європейського економічного співтовариства (ЄЕС)
Під час голосування на Всеукраїнському референдумі за незалежність України та президентських виборах. Київ, 1 грудня 1991 року
Бюлетень для голосування на Всеукраїнському референдумі
Громадяни України підтвердили прагнення жити в незалежній державі — 90,32 відсотка учасників референдуму відповіло: «Так».Загалом в голосуванні взяли участь 31 891 742 особи — 84,18% населення України
Виборці біля кабін для таємного голосування на виборчій дільниці №51 шахти імені Калініна міста Донецька. На Донеччині незалежність України підтримали 83,9 відсотка виборців
Виборці отримують бюлетені на дільниці N360 виборчого округу N16 в Одесі. В Одеській області незалежність України підтримали 85,38 відсотка виборців
У столиці СРСР — Москві — також голосували за незалежність Української держави. На фото виборча дільниця у постійному представництві України в Москві, 1 грудня 1991 року
Черга на виборчій дільниці в постійному представництві України в Москві. Охочих проголосувати за незалежність Української держави було чимало і там. СРСР доживав свої останні дні — до його офіційного розпаду й призвели результати Всеукраїнського референдуму 1 грудня.Вже 8 грудня 1991 року президентом України Леонідом Кравчуком, президентом Росії Борисом Єльциним та головою Верховної Ради Республіки Білорусь Станіславом Шушкевичем у Біловезькій Пущі поблизу Берестя (Білорусь) було підписано Біловезьку угоду, якою було оголошено розпуск Союзу РСР
«Спостерігачем» на виборчій дільниці в Москві був Тарас Шевченко — щоправда, він лише із портрета дивився, як народ підтримує незалежність Української держави
Ця ж дільниця в постійному представництві України в Москві
Намісник Києво-Печерської лаври, архімандрит Елевферій під час голосування на виборчій дільниці в Києві
Кандидат у президенти України, тодішній голова Верховної Ради Леонід Кравчук під час голосування на Всеукраїнському референдумі за незалежність України та президентських виборах. Його й обрали президентом України — отримав 61,59 відсотка голосів виборців
А ось так агітували за Леоніда Кравчука в центрі Києва 30 листопада 1991 року — у переддень референдуму і президентських виборів
Кандидат у президенти України, голова Львівської обласної ради В’ячеслав Чорновіл вітає виборців на дільниці N41 у Львові під час голосування на Всеукраїнському референдумі за незалежність України та президентських виборах. В’ячеслав Чорновіл здобув другий результат на виборах президента — 23,27% голосів виборців
Кандидат у президенти України Левко Лук’яненко під час голосування в Києві. На виборах президента він здобув третій результат — 4,49 голосів виборців. Загалом на посаду глави держави балотувалися 6 кандидатів
Чоловік агітує за кандидата в президенти України Левка Лук’яненка в центрі Києва 30 листопада 1991 року — в переддень референдуму за незалежність України і президентських виборів
80-річна киянка голосує на дому
Подекуди й діти допомагали дорослим у виборі
Перед початком підрахунку голосів на одній з виборчих дільниць в українській столиці на Всеукраїнському референдумі за незалежність України та президентських виборах. Київ, 1 грудня 1991 року

Український народ на референдумі підтвердив прагнення жити в незалежній державі — 90,32% учасників референдуму відповіло: «Так». Загалом в голосуванні взяли участь 31 891 742 особи — 84,18% населення України. Референдум відбувся в усіх 27 адміністративних регіонах України: 24 областях, Автономній республіці Крим, Києві та Севастополі.

Тільки після 1 грудня 1991 року Україну почали визнавати інші країни світу

укладач: відділ інформаційного та довідково-бібліографічного обслуговування Центральної бібліотеки імені Лесі Українки, м. Херсон, Україна

2021 р.

--

--

Бібліографічний відділ Херсонської ЦБС

Інтерактивні проекти бібліографічного відділу Херсонської централізованої бібліотечної системи